Izvor: B92, 06.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripremljen sporazum SAD-Češka

Prag -- Češka i SAD složili su se o tekstu sporazuma vezanog za američki antiraketni štit, saopštilo je češko ministarstvo odbrane.

U pitanju je takozvani Sporazum o statusu snaga, koji vlada premijera Mireka Topolaneka treba da odobri u roku od dve nedelje, izjavio je portparol ministarstva odbrane Jan Pejsek. Sporazum će potpisati češki ministar odbrane Vlasta Parkanova i američki predstavnik, nekoliko dana po dobijanju vladinog odobrenja, navela je agencija DPA. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pregovarači su morali da razreše nekoliko spornih pitanja, medju kojima su i porezi i da li bi se taj sporazum primenjivao i na dodatna razmeštanja američkih vojnika na češkoj teritoriji, pored onih potrebnih za već predvidjenu radarsku bazu.

Tekst sporazuma biće objavljen pošto ga prihvati vlada, rekao je Pejsek.

Sporazum o smeštanju u Češkoj dela najnovijeg američkog antiraketnog štita, odnosno radarske baze, potpisali su 8. jula u Pragu američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg.

Da bi se bi bio realizova, neophodno je da ga odobri parlament.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.