Pripremite detetu zdravu užinu za školu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 09:12

Pripremite detetu zdravu užinu za školu

U skladu sa epidemiološkom situacijom školarce će čekati drugačija školska godina od svih prethodnih, a najvažnije preporuke jesu one vezane za higijenu. Ove preporuke su važile i bile aktuelne i ranije, samo se sad naglašavaju, jer su veoma bitne u prevenciji širenja epidemije KOVID-19 virusom.

Predlog je da nošenje užine pripremljene kod kuće postane ili ostane (ako ste to do sada praktikovali) dobra navika. Koje su prednosti ovakve užine? Mnogobrojne su i evo najbitnijih:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Higijena – kada spremate užinu kod kuće možete da u potpunosti pazite na higijenu namirnica, pribora, posude za spremanje užine i, naravno o ličnoj higijeni. Kada je na taj način sve pripremljeno onda detetu samo treba napomenuti da obavezno opere ruke pre obroka u školi (užine). U aktuelnoj situaciji kupovina užine predstavlja higijenski rizik: otvaranje vrata, biranje proizvoda, plaćanje, otvaranje kesice…

Nutritivna vrednost – ako užinu spremate od kvalitetnih namirnica takva će biti i užina. Svi smo svesni da pekarski proizvodi, na primer ne koriste sirovine prve klase, kao i da je hrana iz kesica puna aditiva, soli, šećera, boja, pojačivača ukusa… Pa, ipak se takvi proizvodi nađu u detetovim rukama na velikom odmoru. Ko je odgovoran? Hrana iz kesica je male nutritivne (hranljive) vrednosti, ali visokog kalorijskog sadržaja. Kalorijska vrednost je važna, ali je važnije od kojih namirnica potiču te kalorije. O gaziranim sokovima koji se često kupuju uz pekarske proizvode i hranu iz kesice da ne počinjem priču…

Prilika da shvate da je „domaća“ užina kvalitetnija od kupovne – deca su pametna: naravno da će im biti draže da ponesu ono što vole da pojedu kod kuće nego da kupuju svakodnevno, uglavnom slične proizvode. Još bolje ako bi se roditelji preko čuvenih vajber grupa dogovorili da to poštuju svi.

Ekonomski momenat – on nikada nije na prvom mestu, ali nije zanemarljiv. Užinu nikada ne pravite u količini samo za jednu užinu: najčešće to bude nešto za večeru ili doručak za celu porodicu, ali je potrebno setiti se i odvojiti detetu ili deci za školsku užinu. Dalje, sendvič pravite od namirnica koje već imate u frižideru. Voće, verujem da svi imate u kući/domu. Dakle, uglavnom nema dodatnih troškova.

Šta treba da ispunjava dobar recept za užinu?

Najvažnije je da: se brzo i lako sprema – ne želimo da opteretimo roditelje koji već imaju puno obaveza; su sastojci nutritivno vredni, kvalitetni; je proizvod koji se pakuje kompaktan (na razliva se, nije kremast…); je uvek drugačiji: izbegavajte često ponavljanje detetovih omiljenih jela, jer mu ubrzo to više neće biti omiljeno. Setite se: raznovrsnost u ishrani je važna.

Dodatni saveti:

Izbor užine zavisi od vremena kada dete ide u školu i koliko provodi vremena u školi. Ukoliko je dete imalo obrok i treba da provede par sati u školi voće je sasvim odgovarajući izbor.

Količinu hrane koju spremate kao užinu prilagodite detetovim potrebama i uhranjenosti. Ne spremajte, na primer gojaznom detetu više nego što mu treba „da ne bi bio gladan“, „navikao je“ i iz sličnih neopravdanih razloga.

Sadržaj sendviča, takođe prilagodite potrebama deteta i njegovoj uhranjenosti. Gojaznom detetu izostavite namaze (puter, kikiriki-puter i sl.) uz šunku, sir i drugo ili neka ostane samo jedan namaz (kikiriki puter, na primer).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.