Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 10:11

Pripreman državni udar u Nemačkoj, uhapšeno 25 osoba

Dvadeset pet članova i simpatizera ekstremno desničarske terorističke grupe uhapšeno je u racijama širom Nemačke, saopšteno je iz federalnog državnog tužilaštva te zemlje. Racije su sprovedene u 11 saveznih država Nemačke.
Uhapšeni osumnjičeni su deo terorističke grupe čiji je cilj bilo rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj, koje nije isključivalo nasilje kao sredstvo za postizanje cilja, saopštilo je tužilaštvo, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rojters.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni uhapšeni u Baden-Virtembergu, Bavarskoj, Berlinu, Hesenu, Donjoj Saksoniji, Saksoniji, Tiringiji, kao i u Austriji i Italiji.
Jedan aktivni vojnik i više rezervista su među ljudima koji su pod istragom, rekao je za Rojters portparol vojne obaveštajne službe. 

Bi-Bi-Si navodi da je navodno organizator grupe bio Nemac koji sebe naziva princom Hajnrihom Trinaestim.
Kako se dodaje među zaverenicima su članovi ekstremističkog pokreta "Rajhsburger" (Građani Rajha), koji je već dugo na udaru nemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavere. Oni odbijaju da priznaju modernu nemačku državu.
Grupa "Rajhsburger" veruje da su granice Nemačke imperije iz 1937. još uvek važeće i da je moderna Nemačka "administrativni konstrukt" zapadnih sila. 
Terete se da su akcije pripremali od novembra 2021. godine.
"Osujećena zavera pokazuje opasnost krajnje desnice"Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je danas, povodom akcije hapšenja osumnjičenih za pripremu državnog udara, da "desničarska zavera pokazuje koliku pretnju" predstavlja pokret "Građani Rajha", koji negiraju postojanje moderne nemačke države.
"Istraga pruža uvid u ponor desničara, i koliku pretnju predstavlja scena "Građana Rajha", navela je Fezerova u saopštenju.
Istakla je da i vlasti preduzimaju mere protiv svih, koji nastoje da ugroze vladavinu prava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hapšenje desničara širom Nemačke: Planirali upad u parlament i preuzimanje vlasti

Izvor: Danas, 07.Dec.2022

Dvadeset pet osoba je uhapšeno u racijama širom Nemačke, zbog sumnje da su planirali državni udar.

Nastavak na Danas...

Kako je pripreman državni udar u Nemačkoj - uhapšeno 25 terorista, među njima princ i sudija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022

U najvećoj antiterorističkoj operaciji u istoriji Savezne republike Nemačke jutros je uhapšeno 25 od ukupno 52 osobe osumnjičene da su kao deo ekstremno desničarske terorističke grupe planirale državni udar. Oko 3.000 policajaca i pripadnika specijalnih vojnih jedinica pretreslo je 137 lokacija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ko su Građani Rajha, desničari koji su planirali puč u Njemačkoj

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2022

BERLIN - U Njemačkoj je danas uhapšeno 25 osoba, pripadnika i simpatizera terorističke organizacije Građani Rajha (Reichsbürger) zbog sumnje da su planirali državni udar.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.