Priprema se dizanje u vazduh kuće prepune eksploziva u SAD

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema se dizanje u vazduh kuće prepune eksploziva u SAD

Vlasti države Kalifornije pripremaju miniranje kuće naturalizovanog Amerikanca srpskog porekla Džordža - Đure Jakubeca.Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger proglasio vanredno stanje

Vlasti američke države Kalifornije pripremaju miniranje kuće naturalizovanog Amerikanca srpskog porekla Džordža - Đure Jakubeca u kojoj je nađeno toliko eksploziva i hemikalija da se njihovo uklanjanje na drugi način smatra isuviše opasnim

Jakubec (54), nezaposleni konsultant >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za softver, svoj dom u predgrađu San Dijega, u južnoj Kaliforniji, pretvorio je u malu fabriku oružja.

On se danas izjasnio da nije kriv za optužbe saveznog suda: ilegalno pravljenje eksplozivnih naprava i pljačka tri lokalne banke. Sudija mu je odredio pritvor do suđenja, bez mogućosti izlaska uz kauciju.

Kuća je otkrivena 18. novembra kada je jedan baštovan povređen u eksploziji pošto je nagazio eksploziv u prahu u dvorištu Jakubecove kuće.

Tada su u tužilaštvu rekli da ono što Jakubec ima predstavlja najveću količinu eksploziva kućne izrade nađenu na jednom mestu u istoriji SAD.

Kontrolisano miniranje kuće smatra se izuzetno riskantnim i gradske vlasti preduzimaju velike mere predostrožnosti da ne bi ugrozile ničiji život ili imovinu.

U toj operaciji učestvovaće desetine vatrogasaca, naučnika i stručnjaka za opasne materije i za zagađenje životne sredine.

Kada su prvi put ušli u Jakubecovu kuću, istražitelji su se suočili sa lavirintom predmeta i eksploziva natrpanog od poda do plafona, i na 13 nezavršenih ručnih bombi.

Stručnjaci za bombe su iz kuće izneli oko četiri kilograma eksplozivnog materijala i detonirali, ali su ubzo uvideli da zbog ogromne količine takvog materijala jedino rešenje je da se cela kuća spali.

Planirano je da se to uradi u sredu, ali potrebno je da vreme bude skoro savršeno, bez kiše, magle i s blagim vetrom ka istoku, dalje od grada.

Podignut je zaštitni zid sa jedne strane kuće i raščišćeno rastinje oko nje.

Susedi će imati upozorenje 24 sata unapred da napuste svoje domove na jedan dan kada se bude sprovodila ta operacija, a obližnji autoput koji povezuje taj kraj sa San Dijegom biće zatvoren.

Guverner Kalifornije Arnold Švarceneger proglasio je vanredno stanje, a bolnice će biti u pripravnosti ukoliko bude trovanja od zagađenja vazduha.

Oko 40 stručnjaka za bombe i opasne materije iz cele zemlje i najmanje osam nacionalnih laboratorija radi na pripremama za spaljivanje kuće.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.