Primopredaja Basre pobeda za Irak

Izvor: Blic, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primopredaja Basre pobeda za Irak

Britanske trupe su predale iračkim vlastima kontrolu nad Basrom, bogatom provincijom na jugu zemlje, četiri i po godine od početka invazije na Irak. Potez predstavlja značajanu prekretnicu ka konačnom povlačenju Britanaca iz južnog dela Iraka. I dok jedni pozdravljaju primopredaju kao pobedu za Irak, postoje i oni koji sumnjaju u u spremnost iračkih snaga da preuzmu kontrolu.



General-major Grejem Bins, koji je britanske vojnike uveo u grad 2003, rekao je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Basra „počela da vraća svoju snagu", dok je Movafak al Rubaje, nacionalni savetnik za bezbednost u Iraku, kazao da je reč o „istorijskom danu". Na aerodromu u Basri, gde se odigrala ceremonija predaje vlasti, britanski i irački predstavnici su potpisali memorandum razumevanja, i time zajednički formulisali primopredaju.

Svečanoj ceremonji je prisustvovao i Dejvid Miliband, britanski ministar spoljnih poslova, i naglasio da Britanija ostaje „posvećen prijatelj" Iraka. „Naš cilj je da vidimo da Irak vode Iračani za sve svoje građane," naglasio je Miliband. Ali Rubaje je zahvalio britanskim trupama na njihovoj ulozi u odbrani grada od pobunjenika, obučavanju iračkih vojnika i ponovnoj izgradnji ekonomije. „Ovaj dan označava pobedu za Irak i poraz za sve njegove neprijatelje", rekao je on.

Britanski general Bins je istakao da su iračke bezbednosne snage pokazale spremnost da preuzmu kontrolu u provinciji, ali je dodao da se nedavno smanjenje nasilja mora „nastaviti i poboljšati", ukoliko Basra želi da ostvari svoj „ogroman potencijal." „Došao sam da pomognem Basri da se oslobodi neprijatelja i sada je formalno predajem njenim prijateljima", rekao je Bins. Miliband je istakao da je Irak još uvek „veoma nasilno mesto" i dodao da britanske trupe ne predaju „zemlju u kojoj teče med i mleko".

Britanski vojnici će od sada učestvovati u borbama ujedino ukoliko su napadnuti ili ukoliko irački komandanti zatraže njihovu pomoć. Njih 4.500 koji se nalaze u Iraku angažovaće se na obučavanju iračkih vojnika, a očekuje se da se od proleća broj britanskih trupa smanji na 2.500. Mohamed al Vaili, gradonačelnik Basre, kazao je da želi da napravi „grad bez oružja." . Gradonačelnik je rekao da su Iračani spremni da preuzmu kontrolu nad bezbednosnim sektorom, ali je u Bagdadu prisutan izvestan skepticizam povodom spremnosti iračkih snaga da to i urade. Ipak, većina smatra da je primopredaja pozitivan znak. Basra je deveta, od 18 iračkih provincija, koja će preuzeti odgovornost za sopstvenu bezbednost, ali i četvrta koju su predale britanske snage, nakon Mutane, Majsana i Di Kara. U jednoj od anketa, tokom koje je ispitano 1.000 građana Basre, više od 85 odsto je reklo kako veruje da su akcije britanskih trupa zapravo imale negativan efekat u iračkoj provinciji, od 2003. Ali, dve trećine njih je kazalo da će se bezbednost poboljšati nakon primopredaje.

Američki zvaničnici strahuju da bi vakuum u vlasti mogao dovesti do jačanje uticaja Irana i učiniti opasnim kopnene puteve koje koriste Amerikanci za donošenje municije, hrane i drugih potrepština iz Kuvajta i njihovo dostavljanje vojnicima na severu zemlje.

Prekretnice u južnoj provinciji

2003. - Britanske trupe su okupirale Basru nakon višenedeljnih borbi na periferiji grada.

2004. - U eksploziji automobila bombe stradalo 70

osoba. To je prvi veći napad u okupiranoj Basri.

2004. - Britanske trupe se sukobljavaju sa stotinama pripadnika narodne vojske, odanih radikalnom šiitskom svešteniku Moktadu al Sadru.

2006. - Uvodi se jednomesečno vanredno stanje, nakon oštrog sektaškog nasilja, kada je stradalo više od 100 ljudi tokom jednog meseca.

2007. - Britanske trupe 3. septembra predaju kontrolu u centru grada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.