Izvor: B92, 28.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćen nacrt iračkog ustava

Bagdad -- Irački parlament prihvatio je nacrt novog ustava i građni će se o njemu izjasniti na referendumu 15. oktobra.

Međutim, odluku je donela skupština u kojoj ubedljivu većinu imaju šiiti i Kurdi, dok su sunitski pregovarači odbacili dokument i pozvali UN i Arapsku ligu da intervenišu. Najspornija je predložena federalizacija zemlje, jer suniti strahuju da će naftna bogatstva biti pod kontrolom šiita i Kurda.

Ipak, za neuspeh referenduma dovoljno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da većina u tri od 18 iračkih provincija glasa protiv Ustava, a suniti su većina u najmanje četiri provincije.

S druge strane, SAD insistiraju da se sa sunitima postigne dogovor, jer se iz njihovih redova regrutuje većina pobunjenika. Kao podsticaj za dogovor, američka vojska je iz zloglasnog zatvora Abu Graib juče pustila preko hiljadu zatvorenika, uglavnom sunita.

Rojtersovog tonca ubili američki vojnici?

Dok traju pregovori oko novog ustava, u Bagdadu je danas poginuo tonski radnik TV Rojters, dok je kamerman s kojim je bio, ranjen, a iračka policija tvrdi da su u njih pucali američki vojnici.

U Valida Haleda (35) pucano je jednom u lice i četiri puta u grudi, kada se dovezao u distrikt Haj al-Adil, u zapadnom delu Bagdada, kako bi proverio policijski izveštaj o pucnjavi između policije i naoružanih osoba. Zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je naveo podatke iz policijskog izveštaja, potvrdio je da je tim novinske agencije Rojters bio na zadatku kako bi pokrio priču o ubistvu dva policjajca u Haj al-Adilu, ali da su američke snage otvorile vatru na njih, usmrtivši Valida Haleda, dok je Hajdar Kadem ranjen.

Hajdar Kadem, kamerman koji je ranjen u predelu leđa, rekao je novinarima koji su došli na mesto nesreće, da je začuo pucnjavu, podigao pogled i ugledao američki snajper na krovu tržnog centra.

Američke snage su pritvorile Kadema, koji je jedini očevidac, i on se nalazi već više sati u pritvoru i pored Rojtersovih zahteva da ga oslobode kako bi mu bila ukazana lekarska pomoć. Za sada nije poznato gde se on nalazi. Takođe, pritvoreni su na kratko bila i dva iračka novinara, koji su stigli na mesto nesreće ubrzo po pucnjavi. Oni su rekli da je u pritvoru loše postupano s njima, kao i sa ranjenim Kademom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.