Izvor: Blic, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživeli 10 meseci jedući sirove ptice

Preživeli 10 meseci jedući sirove ptice

Trojica meksičkih ribara spasena su nakon što su prevalila put dug 8.000 kilometara preko Tihog okeana. Posle punih 10 meseci, 9. avgusta, primetio ih je tajvanski ribarski brod u blizini Maršalskih ostrva. Prvu telefonsku izjavu za štampu dao je direktor tajvanske kompanije 'Ku', kojoj pripada spasilački brod, iz prestonice Maršalskih ostrva Mahuro.

'Bili su kost i koža, gladni i iscrpljeni, ali ipak zdravi', rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miler.

Jedan od Meksikanaca Hesus Eduardo Vidana ispričao je juče radio-vezom, kako se s još dvojicom drugova, Salvadorom Ordonesom Vaskezom i Lusiom Rendonom Baserom, spasao posle dugotrajne borbe za goli život.

'Ponekad su nas stomaci nesnosno boleli jer bi prošlo po 15 dana a da ništa nismo stavili u usta. Jeli smo presnu ribu, sirovo meso galebova ili bilo koje ptice koja bi sletela na naš čamac. Pili smo kišnicu', seća se on. Stručnjaci kažu daje ovo najverovatnije najduže vreme koje su ljudi proveli na moru bez hrane i vode. Spasla ih je samo mladost (svi imaju nešto više od 20 godina) i dobro zdravlje pre nezgode.

Za dvojicu ribara, međutim, priča nije imala srećan kraj. Na put, koji je trebalo da traje nepunih nedelju dana, krenula su petorica mladića iz priobalnog mestašca Limon u Meksiku. Ubrzo su oba motora na njihovom brodiću od fiberglasa, dugačkom oko sedam metara, otkazala. Neposredno posle toga počelo je nevreme sa snažnim vetrom. Vidana kaže:

'Vetar nas je nezadrživo nosio na pučinu, daleko izvan uobičajene oblati gde ribarimo. Nije prošlo mnogo kada smo shvatili da smo se izgubili.' Sunce je nemilosrdno peklo, mladići nisu imali nikakav zaklon i ubrzo su počeli da očajavaju. Dvojica nisu izdržala, skočila su u more i udavila se. Ali preostala trojica se nisu predavala.

Između čitanja Biblije i molitvi, lovili su ribu da ne bi umrli od gladi. Ali imali su mreže za ribarenje u plitkoj vodi pa su teško mogli nešto da uhvate na pučini. Zato su komadiće ribe podmetali kao mamac za galebove, koje su hvatali i jeli sirove.

Porodice petorice mladića su izgubile svaku nadu u njihov spas.

CDC/JS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.