Prevrnuti tanker blokira Rajnu

Izvor: Glas javnosti, 15.Jan.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevrnuti tanker blokira Rajnu

HAMBURG - Tanker sa oko 2.400 tona opasne sumporne kiseline, koji se u četvrtak prevrnuo i blokirao reku Rajnu u centralnoj Nemačkoj, i dalje onemogućava rečni saobraćaj i to će možda potrajati danima, saopštio je jedan predstavnik nemačke navigacione službe.

"I dalje nije izvesno koliko će dugo trajati operacija izvlačenja tankera, moguće nekoliko dana dok ga ploveći kranovi ne podignu", izjavio je neimeniovani portparol navigacione službe, kako prenosi Rojters. Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je dodao da je u toku istraga i potraga za dva nestala člana posade, dok su se preostala dva člana spasena neposredno posle prevrtanja plovila.

Prema rečima portparola, kako prenosi Rojters, veruje se da ništa od opasnog tereta sa tankera nije dospelo u reku, jer je reč o modernom plovilu, građenom sa dva dna po bezbednosnim i ekološkim pravilima.

Tanker se prevrnuo na delu Rajne, između gradova Koblenca i Majnca, u blizini čuvene stene Lorelaj, nazvane po imenu nimfe iz nemačke mitologije koja je zanosnim pesmama privlačila mornare i potapala brodove, podsećaju agencije.

Tanker "Valdhof" je prevozio kiselinu nemačke hemijske fabrike BASF i plovio je iz Ludvigshafena u jugozapadnoj Nemačkoj do Antverpena u Belgiji.

Portparol nemačke navigacione službe je takođe rekao da je plovidba Rajnom onemogućena i zbog visokog vodostaja kod Koblenca na šta su uticale nedavne obilne padavine.

Rajna je važna rečna saobraćajnica i ruta kojom se prevozi teret u Evropi, od žita do uglja i nafte.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.