Izvor: Blic, 15.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preveslala Atlantski okean

Preveslala Atlantski okean

Francuska veslačica Maud Fonten postala je prva žena u istoriji koja je preveslala Atlantski okean sa zapada na istok. Ova 25-godišnja Francuskinja stigla je u špansku luku La Korunja sa kanadskih ostrva nakon što je provela skoro četiri meseca na otvorenom moru. Njeno putovanje je trajalo šest nedelja duže nego što je bilo predviđeno zbog nepovoljnog vetra. Ukupno šest žena je do sada preveslalo Atlantski okean, ali sa istoka prema zapadu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključujući i četiri solo putovanja, a sedam muškaraca završilo je uspešno putovanje preko okeana u smeru od zapada ka istoku. Fontenova je poduhvat za Ginisovu knjigu rekorda ostvarila u 7,5 metara dugom čamcu nazvanom 'Pilot'. Ona je krenula sa ostrva St Pjer, francuske teritorije južno od kanadske provincije Njufaunlend, 13. juna ove godine. Po dolasku u Španiju okupljenima je izjavila da joj je 17 nedelja brzo prošlo i da se usput družila sa kitovima. Pre nego što je došla na cilj provela je nekoliko besanih noći i veslala je neprekidno 24 časa. Francuska vlada pristala je da je jedan mornarički brod zaštiti dok je prolazila primetnim trgovačkim putevima tokom veslanja uz obalu.

'Teško je poverovati da je trenutak koji sam toliko dugo sanjala konačno došao. Kao da mi se ispunio san, da me je šarmirao princ, koji zapravo ne postoji, ali se san obistinio', rekla je presrećna Francuskinja u La Korunji.

Solo putovanja od istoka ka zapadu: Tori Murden (SAD, 1999), Dajana Hof (Velika Britanija, 2000), Pegi Buče (Francuska, 2000), Ani Kemer (Francuska 2003). A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.