Prevara veka, Folksvagen pred Kongresom SAD

Izvor: RTS, 09.Okt.2015, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevara veka, "Folksvagen" pred Kongresom SAD

Direktor američkog ogranka "Folksvagena", Mihael Horn, pred Kongresom Sjedinjenih Država uputio je izvinjenje građanima Amerike zbog prevare sa merenjem izduvnih gasova. Istovremeno, nemačke vlasti od kompanije zahtevaju detaljnu istragu i povratak na pošteno poslovanje.
"Folksvagenova" prevara veka, kako mediji nazivaju lažiranje prilikom merenja izduvnih gasova, i dalje je u centru pažnje svetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medija, ali i istražnih organa.

Direktor američkog ogranka Mihael Horn pozvan je na saslušanje pred američkim kongresom, što se radi samo u slučajevima najvećih finansijskih ili političkih malverzacija u Sjedinjenim Državama.
Pre početka saslušanja, Horn se izvinio američkoj javnosti, što nije ublažilo saslušanje.
"Kada ćete popraviti softver, da bi dileri mogli da prodaju vaša kola?", upitala je Horna kongresmenka Dijana Deget.
"Pokušavamo da dobijemo uslovno odobrenje vlasti i pre konačne popravke softvera sledeće godine", odgovorio je direktor "Folksvagena" u SAD.
Degetova ga je upitala i šta će u međuvremenu da rade dileri i kupci koji već imaju kola. "Za to vreme ni jedan novi kupac neće moći da uzme automobil, a mi smo pokrenuli program da im finansijski pomognemo", rekao je Horn.
Kod kuće u Nemačkoj, policija istražuje da li su dosadašnji direktori znali za prevaru, i ko je sve bio uključen.
Nemački vicekancelar Sigmar Gabrijel obišao je matični pogon u Volfburgu u Donjoj Saksoniji. Radnicima je poručio da kompanija mora ne samo da reši tehničke probleme sa prevarom, već i da promeni svoj, kako je nazvao, delikventski stav prema tržištu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.