Izvor: Politika, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnja deportacijom bosanskim Srbima

Milivoje Janković nije, kako je utvrdio sud u Severnoj Karolini, krivotvorio imigraciona dokumenta, ali mu preti izgon iz SAD Bosanski Srbin Milivoje Janković (41) proglašen je nevinim po optužnici federalnih vlasti koja ga je teretila da je prilikom ulaska u SAD sa izbegličkim statusom krivotvorio papire. Porota u Severnoj Karolini donela je ovakvu odluku posle trodnevnog procesa u kojem je Milivoje Janković svedočio da mu nikada nije bila data uniforma Republike Srpske niti bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kakvo oružje. U imigracionim papirima on je i zbog toga naveo samo da je osamdesetih služio vojsku u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji.

Janković je iz mesta koje su držali muslimani sa svojom porodicom pobegao na početku rata u Republiku Srpsku. Tu je dobio privremeni smeštaj i zadatak da stražari i izveštava meštane o približavanju neprijateljskih vojnika. "Rečeno mi je da moram da stražarim, kako bih zaštitio selo. Rekli su da će moja porodica biti izbačena iz privremenog smeštaja, a ja ću biti odveden u logor, ukoliko ne ispunjavam svoju dužnost", svedočio je pred porotom Janković. Porota je posle dvočasovnog većanja odlučila da Janković nije lagao popunjavajući dokumente za imigraciju u SAD, iako nije naveo da je služio u Vojsci RS.

Prošle nedelje, porota u drugom sastavu proglasila je krivim bosanskog Srbina Veselina Vicačaka (32) zato što je lagao ispunjavajući imigracione formulare u kojima je izostavio činjenicu da je pod sličnim okolnostima kao Janković bio pripadnik zloglasne zvorničke brigade. Vidačak je, međutim, tvrdio da nikada nije ni učestvovao u borbenim dejstvima, već da je i njegova dužnost bila svedena na smene u stražama i obaveštavanje o približavanju protivničkih jedinica. ("Politika" je o ovome pisala opširnije u broju od 7. maja). Trećem bosanskom Srbinu Uglješi Pantiću upravo se sudi po istim osnovama kao i prethodnoj dvojici u sudu u Grinsborou. Sva trojica su se sa svojim porodicama nastanila u mestu Haj Point u Severnoj Karolini pošto su kao i mnogi drugi stanovnici bivše Jugoslavije dobili izbeglički status i pravo da žive i rade u Americi.

No i pored toga što je proglašen nevinim, Janković je kao i Vidačak koga čeka kazna zatvora, u federalnom pritvoru.

U odvojenom procesu federalni sud u Atlanti odlučiće o tome da li da se ova trojica bosanskih Srba, bez obzira da li su krivi ili nevini po osnovnoj optužnici o laganju prilikom ispunjavanja dokumenata, deportuju nazad u domovinu.

Zanimljivo je da nijedan od američkih medija ne komentariše niti objašnjava odluku o svedržavnoj raciji u kojoj je pre pet meseci uhvaćeno 26 bosanskih Srba i optuženo da nisu govorili istinu kada su popunjavali imigracione papire.

Svi će oni proći kroz sličnu sudsku proceduru kao trojica iz Haj Pointa, ali im bez obzira na ishod suđenja sledi posebni federalni proces u kojem država SAD traži njihovu deportaciju.

Ključni čovek ove kampanje, za koju se u redovima brojne zajednice američkih Srba smatra da je nepravična i pristrasna, jeste nekadašnji istražitelj u Haškom tribunalu, a sada funkcioner u Ministarstvu domovinske bezbednosti Ričard Batler. On je svojevremeno kao šef tima za pronalaženje dokaza za zločine počinjene u Srebrenici i ostalim mestima klasifikovao na hiljade stranica dokumenata bosanskih Srba. Papire je zaplenio NATO i oni su u tovarima preneti iz Banjaluke u Haški tribunal. Brojni službenici Haškog tribunala, kako je posvedočio Batler u toku istrage, klasifikovali su i elektronski skenirali ove papire koji su pohranjeni u arhivu Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu. Postavši funkcioner za imigraciona pitanja u ministarstvu stvorenom posle 11. septembra u sklopu efikasnije borbe protiv terorizma, Batler je prioritet stavio na liste bosanskih Srba.

Sud u Severnoj Karolini debatovao je, međutim, da li se dokumenti "međunarodno nepriznate države", kako karakteriše Republiku Srpsku, mogu uzeti kao verodostojan dokaz u sudskom postupku.

Sva trojica procesuiranih bosanskih Srba bili su inače uzorni građani Haj Pointa, gde su sa svojim porodicama otpočeli novi život posle preživljenih ratnih strahota. Niko od njih nije učestvovao u srebreničkim masakrima, iako se u zaplenjenim spisima navodi da su bili pripadnici vojske bosanskih Srba. Nisu ni znali da su "sumnjivi" dok federalni istražitelji nisu iznenada zakucali na njihova vrata.

Zorana Šuvaković

[objavljeno: 10.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.