Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Turskoj za ljudska prava

Strazbur -- Evropski sud za ljudska prava ponovo je osudio turske vlasti na plaćanje odštete za kršenje ljudskih prava svojih građana.

Turska država je osuđena u Strazburu jer je izložila više osoba neljudskom i ponižavajućem tretmanu, saopšteno je u Strazburu. To je još jedna u seriji presuda Evropskog suda kojom se kritikuje turski zakonodavni sistem.

Ankari je naloženo da plati odštetu od 55.000 evra za tri odvojena slučaja za loše ophođenje policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i snaga reda prema turskim građanima.

Danas objavljene presude Evropskog suda za ljudska prava najnovije su u seriji brojnih presuda, zbog kojih su od 1990. godine turske vlasti bile primorane da plate na stotine hiljada evra odštete žrtvama kršenja ljudskih prava.

Sud je ocenio da su turske vlasti prekršile Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u pet tačaka u slučaju uhapšenog pripadnika Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

Evropski sud je ocenio da je Sabahatina Gočmena, koji služi kaznu od 18 godina zatvora, policija maltretirala tokom pritvora u policijskoj stanici, kao i da kasnije njegovo suđenje nije bilo pošteno i nepristrasno.

U drugom slučaju, Evropski sud je doneo presudu u korist jedne žene koja je tužila turske vlasti jer su je uhapsile i pretukle tokom posete mužu u zatvoru.

Sud je takođe presudio u korist 12-godišnjeg dečaka, koga je policija brutalno pretukla pokušavajući da iz njega izvuče priznanje da je ukrao novac.

Sud je naveo da u ta dva slučaja prekršioci zakona nisu dobili kazne koje su proporcionalne prekršajima koje su počinili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.