Preskupi dil sa đavolom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preskupi dil sa đavolom

Upravo za američkog proizvođača jednako omraženog pesticida glifosat, nemački Bajer nudi ovih dana ogromnu sumu novca, što je izazvalo nevericu i čuđenje u Nemačkoj.

Samo tri nedelje posle dolaska na čelo Bajera, Verner Bauman, je najavio planove za preuzimanje američkog konkurenta. Prva zvanična ponuda glasi 62 milijarde dolara, kako je objavljeno u ponedeljak iz Leverkuzena, posle mnogih spekulacija, ili po jednoj Monsanto akciji 122 dolara, što prema aktuelnom kursu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iznosi 55,2 milijarde evra. Kupovina bi se finansirala od stranog i sopstvenog kapitala, kako se najavljuje.

Mnogima još nije jasna pozadina ovog rizičnog poteza, kojim berzanski miljenik Bajer stavlja na kocku svoj renome.

- Ko se upušta sa đavolom, mora da plati visoku cenu - smatra Jirgen Gitl, direktor marketinške firme Brand Trust iz Nirnberga.

On dodaje da bi imidž Bajera mogao da pretrpi veliku štetu i uz to skupo da ga košta, jer brend ima veliki uticaj na tržišnu kapitalizaciju, pa ako se poljulja ugled, pada i vrednost firme. Do sada je najveći zalogaj kompanije iz Leverkuzena bila kupovina Šeringa 2006. godine za 17 milijardi evra.

Ovom najavom preuzimanja, Bajer postupio potpuno oprečno u odnosu na politiku drugih nemačkih koncerna, koji sve čine da sačuvaju dobar imidž u javnosti.

* Američki udar na Evropu

* Glifosatu došao kraj u Evropi

* Otrov ostaje na tanjiru!

* Nema odluke o glifosatu

* Ekonomski NATO okupira EU

* Dvoboj još bez pobednika

- Ovim potezom navukao bi na sebe brojne nevolje. Svetski aktivisti za zaštitu životne sredine bi dobili novu metu za napade zbog genetski izmenjenog semena kukuruza, soje i pšenice, koje su Monsanto stručnjaci napravili otpornijim na štetočine i zbog toga stekli nepopravljivo loš rejting, komentarišu nemački mediji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.