Preševo spremno dočekuje migrante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preševo spremno dočekuje migrante

Nakon zbrinjavanja više od 5.000 migranata proteklog vikenda, stanje u Prihvatnom centru u Preševu i u samom gradu danas je uobičajeno.

Nekoliko desetina migranata unutar Prihvatnog centra strpljivo čeka u redu za registraciju i dobijanje dozvole za privremeni boravak u Srbiji, a na desetine njih izlazi iz Centra i ukrcava se u neki od autobusa koji će ih odvesti put Beograda ili Subotice.

Boravak migranata u Preševu sada je kudikamo organizovaniji nego pre mesec >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana dok Prihvatnog centra nije bilo.

Migranti u Centru dobijaju hranu, vodu i osnovnu medicinsku pomoć, kao i šatore u kojima mogu da borave, a Centar im pruža i maksimalnu bezbednost jer je ograđen, a ulazak strogo kontrolisan.

Odlazak iz Preševa migrantima je takođe sada neuporedivo lakši nego ranije jer desetine autobusa domaćih prevoznika čekaju ispred Centra da ih ukrcaju i odvezu do Beograda.

Putovanje do glavnog grada ovi prevoznici doduše naplaćuju između 25 i 35 evra, što je duplo skuplje nego regularna karta koju "Niš-ekspres" naplaćuje od stanice u Bujanovcu.

Niški auto-prevoznik takođe po potrebi uvodi dodatne polaske iz Bujanovca, a svakodnevno ima devet polazaka ka severu zemlje.

Na "Niš-eskpresovoj" stanici u Bujanovcu migranti odnedavno imaju mogućnost da nakratko predahnu, pošto su čekaonice opremljene dodatnim klupama i tuš kabinama, kao i besplatnim intenetom i priključcima za punjenje mobilnih telefona.

Punjenje mobilnih telefona u Preševu i Bujanovcu postalo je, od dolaska migranata, veoma unosan biznis kojim se bave vlasnici skoro svih trafika i dragstora.

Ispred dragostora postavljeni su mnogi produžni kablovi s priključcima, na koje su telefoni bukvalno "načičkani", a ovu uslugu trgovci naplaćuju evro ili dva.

Iako je mnogo više reda u prihvatu i odlasku migranata, sporadično i dalje ima slučajeva da pojedinci pokušavaju da profitiraju na njihovoj muci, naplaćujući im po astronomskim cenama hranu ili prevoz.

Predsednik Opštine Preševo, Ragmi Mustafa kaže da profitera ima uvek i svuda u ovakvim situacijama, ali da lokalna samouprava ne može da suzbije ovu pojavu jer nema nadležnosti potrebne za to.

"Profiterima mogu da stanu na put država i njeni inspekcijski organi", rekao je Ragmi.

On je istakao da Opština Preševo i njeni žitelji pružaju pomoć migrantima u skladu sa svojim mogućnostima, ali je budžet Opštine mali da bi za potrebe 700 do 1.200 izbeglica koliko ih u proseku stvakodnevno pristigne u ovo mesto.

Predsednik Mustafa je istakao da je stanje u Preševu daleko bolje nakon otvaranja Prihvatnog centra i priskakanja u pomoć UHCR-a, Komesarijata za izbeglice, EU progresa i ostalih institucija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preševo spremno dočekuje migrante

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2015

Nakon zbrinjavanja više od 5.000 migranata proteklog vikenda, stanje u Prihvatnom centru u Preševu i u samom gradu danas je uobičajeno...Nekoliko desetina migranata unutar Prihvatnog centra strpljivo čeka u redu za registraciju i dobijanje dozvole za privremeni boravak u Srbiji, a na desetine njih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.