Prese: Balkanska ruta nije zatvorena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prese: Balkanska ruta nije zatvorena

Balkanska ruta nije zatvorena, samo su krijumčari promenili puteve za dovođenje ilegalaca u zapadnu Evropu, ukazuje danas bečki dnevnik "Prese".

List precizira da su se putevi krijumčara preusmerili sa Mađarske na Hrvatsku i Sloveniju.

Indikator da krijumčarima poslovi dobro idu podaci su Savezne kriminalističke službe Austrije, prema kojima je nivo onih koji su ilegalno ušli u Austriju, koristeći usluge krijumčara, a čiji je broj prošle godine iznosio 20.975, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove godine ostao na sličnom nivou.

Kriminalistička služba nije objavila ovogodišnje podatke, ali ukazuje da gotovo da nema primetnih razlika.

Uzrok tome je da je "klijentela" krijumčara postala raznovrsnija, to jest brojnija.

"Slike, koje od ove godine kruže svetom preko socijalnih mreza, prouzrokovale su da se više ljudi iz Afrike kreće ka Evropi", rekao je šef Centralne uprave za borbu protiv krijumčara u Kriminalističkoj službi Geralr Tacgern.

Kontrole na granicama ukazuju da krijumčari sve više pred austrijskom granicom prepuštaju izbeglice sopstvenoj sudbini.

Granične kontrole duž balkanske rute, navodi "Prese" imaju negativne posledice, jer su zemlje, poput Makedonije ili Bugarske suočene sa pravim problemom korumpiranih policajaca, koji mitom poboljšavaju svoja primanja.

Dalja posledica kontrolisanih granica je da pojedine države krivično delo krijumčarenja tretiraju drugačije prilikom ulaska na njihov teroritoriju nego prilikom izlaska.

To, kako ističe "Prese", znači da, kada je reč o zaštiti sopstvene terortorije, zemlje na Balkanu, ali i Italija, primenjuju strožije kriterijume i sarađuju sa stranim vlastima.

Međutim, ako ilegalci nastave put onda se na upite policije zemalja destinacije odgovara argumentom da nisu koristili usluge krijumčara, po principu "izbeglica koja napušta zemlju je dobra izbeglica", navodi bečki dnevnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Balkanska ruta nije zatvorena, putevi krijumčara promenjeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2016

Balkanska ruta nije zatvorena, samo su krijumčari promenili puteve za dovođenje ilegalaca u zapadnu Evropu, ukazuje danas bečki dnevnik "Prese"...List precizira da su se putevi krijumčara preusmerili sa Mađarske na Hrvatsku i Sloveniju...Indikator da krijumčarima poslovi dobro idu podaci su Savezne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.