Prepirke i protesti u Bijaricu, Džonson neće da plati 30 milijardi funti

Izvor: RTS, 25.Avg.2019, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepirke i protesti u Bijaricu, Džonson neće da plati 30 milijardi funti

U francuskom gradu Bijaricu nastavlja se samit Grupe 7 - najrazvijenijih država sveta. Glavne teme su spoljna politika, trgovina, nejednakost, klimatske promene i digitalne transformacije. Domaćin samita, francuski predsednik planira da sastanak bude šansa za ujedinjenje industrijski najrazvijenijih zemalja, koje su proteklih godina imale poteškoća da usaglase stavove. Britanski premijer Boris Džonson planira da tokom samita lidere u Briselu obavesti da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << London, umesto 39 milijardi funti platiti samo devet.
Domaćin samita u Bijaricu odredio je teme samita. Odbrana demokratije, rodna ravnopravnost, obrazovanje i zaštita životne sredine. Emanuel Makron se nada, prenose mediji, da će zadržati imidž globalnog posrednika u vreme duboke političke i ekonomske nesigurnosti u svetu.

Francuski predsednik je razgovarao sa američkim predsednikom i pozvao lidere Azije, Afrike i Latinske Amerike da zajedno rešavaju globalna pitanja.
Među liderima zemalja-članica, koji su se okupili u francuskom gradu Bijaricu, dolazi do prepirki zbog velikih razlika u stavovima povodom svetskih trgovinskih tenzija, požara u Amazoniji i izlaska Britanije iz Evropske unije.
Agencije prenose da britanski premijer Boris Džonson, planira da tokom samita obavesti lidere u Biselu da će London, ukoliko napusti Uniju bez prethodnog dogovora, zadržati 30 milijardi funti predviđenih plati Uniji, piše "Mejl on sandej".
Džonson se poziva na zaključke advokata da je London dužan da isplati samo devet milijardi funti, a ne i troškove "vezane za tranzicioni period".
Samit G-7 prate i protesti. U pritvoru je 68 osoba, koje su demonstrirale u Bajonu gradu blizu Bijarica, gde se održava samit. Policija je ispalila suzavac i upotrebila vodeni top rasterujući oko 400 učesnika protesta koji su blokirali puteve u Bajonu.
"Protivimo se onome što G7 predstavlja danas. Mislim na imperijalizam, ratove, siromaštvo i glad. Mi smo narod i tražimo da se ti problem reše i jednog dana ćemo u tome uspeti. Jednostavno, moramo", kaže Bajon, učesnik protesta zbog G-7.
Nije bilo povređenih u tim sukobima. Za obezbeđenje skupa u Bijaricu angažovano je više od 13.000 policajaca. Demonstanti i za danas najavljuju okupljanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NATEZANjE O „BREGZITU: London plaća devet od 39 milijardi

Izvor: Večernje novosti, 25.Avg.2019

Neprijatno iznenađenje drugog dana samita G-7 najrazvijenijih zemalja. Oko "bregzita" izrazito pesimistički tonovi. Džonson spokojan. Trgovinske tenzije loše za sve - tvrdi Makron PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA PREMIJER Velike Britanije Boris Džonson je juče svojim evropskim...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.