Preminuo prvi premijer Singapura

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2015, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo prvi premijer Singapura

Prvi premijer Singapura Li Kuan Jev preminuo je u 91. godini posle teške upale pluća, javlja BBC.

Hiljade Lijevih pristalica posetilo je ranije tokom dana bolnicu u kojoj je bio smešten i ostavilo cveće, poklone i pisma podrške pošto se njegovo zdravlje dodatno pogoršalo tokom vikenda.

Jedan od vodećih postkolonijalnih lidera u Aziji je više od šest nedelja bio u opštoj singapurskoj bolnici, gde je bio priključen na aparate za održavanje u životu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Li je premijersku funkciju obavljao od 1959. godine, kada je kolonijalni vladar Velika Britaniija dala Singapuru samoupravu, sve do 1990, navodi AFP.

On je poveo Signapur u nezavisnost 1965. posle kratkotrajne i burne zajednice sa Malezijom. Povukao se sa položaja premijera u korist svog zamenika Goha Čoka Tonga koji je 2004. godine prepustio kormilo Lijevom najstarijem detetu.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Preminuo otac Singapura

Izvor: B92, 22.Mar.2015

Prvi premijer Singapura Li Kuan Jev preminuo je u 91. godini posle teške upale pluća, prenose svetski mediji...Li je na funkciji premijera Singapura proveo 31 godinu, sa te pozicije se povukao 1990. godine, a njegova vladavina je često bila na meti kritika, pošto je sloboda izražavanja bila ograničena,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.