Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2019, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo fotograf Čarli Kol

Američki fotograf Čarli Kol, tvorac čuvenih slika nepoznatog čoveka koji stoji ispred kolone tenkova na kineskom trgu Tjenanmen u junu 1989, preminuo je u Indoneziji u 65. godini, saopštio je danas američki Stejt department.

Kol, rođen u Teksasu, već duže vreme je živeo na indonežanskom ostrvu Bali.

Zahvaljujući "Tenkisti", fotografiji čoveka koji simbolično preči put koloni od najmanje 17 tenkova 5. juna 1989. u Pekingu, Kolu je 1990. dodeljena nagrada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "Vorld pres" (World Preš) za fotografiju godine.

Kol je tu scenu slikao pred kraj gušenja prodemokratskih demonstracija na pekinškom trgu Tjenanmen. Protesti su trajali sedam nedelja i u njihovom gušenju je, u zavisnosti od izvora, bilo od više stotina do preko hiljadu mrtvih

"Tenkista" je postao jedna od fotografija koje su obeležile 20. vek, ali je u Kini uglavnom nepoznat zbog cenzure.

Taj momenat su zabeležili i drugi novinari, a reporter AP Džef Vajdner je za svoju fotografiju bio nominovan za Pulicerovu nagradu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.