Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši šef KGB-a

Moskva -- Bivši šef ruske službe bezbednosti KGB-a Vladimir Krjučkov, preminuo je u Moskvi, preneli su danas ruski mediji.

Krjučkov je bio ključna figura neuspelog puča 1991. godine protiv tadašnjeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, Umro je u petak uveče u Moskvi, prenela je agencija Itar-Tas pozivajući se na izvore ruske službe bezbednosti FSB, naslednice KGB-a.

Kako je navela agencija Interfaks, Krjučkov je već duže vreme bolovao, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije saopšteno od koje bolesti. Očekuje se da će u utorak biti kremiran, prenele su strane agencije.

Kao šef KGB-a Krjučkov je u avgustu 1991. godine predvodio pokušaj državnog udara protiv Gorbačova. Taj pokušaj se posle tri dana neuspešno završio, Sovjetski Savez se raspao u decembru iste godine, a lider Rusije postao je Boris Jeljcin.

Krjučkov je smenjen s funkcije i uhapšen, ali je potom pomilovan.

Počeo je karijeru kao diplomata i radio je u Mađarskoj u vreme sovjetske intervencije tokom antikomunističkog ustanka 1956. godine. Tada je sarađivao s tadašnjim ambasadorom u Budimpešti a kasnijim šefom KGB-a Jurijem Adropovom.

Krjučkov je ušao u KGB 1967. godina, a na čelo te službe je došao 1988. godine.

Ostao je žestoki kritičar i protivnik Gorbačova i kasnije predsednika Rusije Borisa Jeljcina, okrivljujući ih za raspad Sovjetskog Saveza.

Posle napuštanja KGB-a, većinu vremena je provodio u svom domu nadomak Moskvu i povremeno je davao izjave novinarima u kojima je kritikovao SAD i njihovu politiku prema Rusiji.

Ruski mediji navode da je bivši general ponekad davao savete predsedniku Vladimiru Putinu, koji je bio pripadnik KGB-u u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, u vreme kada je Krjučkov vodio obaveštajnu službu.

Krjučkov je hvalio Putina za obnovu uticaja Rusije i bio je čest gost Kremlja na proslavama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.