Preminuo batler pape Benedikta XVI koji je iznosio poverljiva dokumenta

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2020, 18:32

Preminuo batler pape Benedikta XVI koji je iznosio poverljiva dokumenta

Paolo Garijele (Gabriele), bivši batler pape Benedikta XVI koji je iz Vatikana iznosio strogo poverljiva dokumenta, preminuo je posle duge bolesti, preneo je danas portal Vatikana.

Gabrijele (54), građanin male države Vatikana, bio je šest godina verni sluga pape Jozefa Racingera (Josef Ratzinger) kojem je pripremao svečanu odeću, ali je sebi dao zadatak da osudi skandale unutar Vatikana.

Batler je početkom 2012. godine poslao italijanskim medijima izvode interne >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prepiske u kojoj se otkrivaju razna rivalstva i korupcija iza kulisa Rimokatoličke crkve. Taj slučaj koji je Vatikan izložio ruglu, nazvan je Vatiliks.

Gabrijele, poznat po nadimku Paoleto, voleo je da prati špijunske afere i godinama je prikupljao novinske članke na tu temu. Uhapšen je u maju 2012.

Batler je pred sudom Svete stolice objasnio svoje namere rekavši da je postupio isključivo iz ljubavi prema Crkvi i papi.

"Ne smatram sebe lopovom", rekao je Gabrijele koji je proglašen krivim i osuđen na godinu i po dana zatvora.

Papa Benedikt XVI ga je pomilovao u decembru 2012. godine i lično je otišao u njegovu zatvorsku ćeliju da mu to saopšti.

Papa je dva meseca kasnije podneo ostavku, navodeći da više ne poseduje fizičku snagu potrebnu za vođenje Crkve.

Procureli dokumenti nisu otkrili skandale velikih razmera, ali su izazvale sumnju u korupciju, netransparentnost, klevete i tenzije unutar Crkve.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.