Preminuo Ugo Čaves

Izvor: Mondo, 06.Mar.2013, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Ugo Čaves

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves (58) preminuo je danas posle dvogodišnje borbe sa kancerom, saopštio je potpredsednik Nikolas Maduro. Najviši politički i vojni zvaničnici prethodno održali sastanak pa proterali američkog vojnog atašea.

Socijalistički lider bio je 14 godina na čelu Venecuele a njegov odlazak sa političke scene doneče veoma burne dane za zemlju, pokazuje već dan u kome je preminuo.

Potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je danasm >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u vreme kada još nije bila saopštena vest o smrti predsednika, "istorijske neprijatelje" Venecuele da su napali predsednika Uga Čavesa tako što su kod njega izazvali rak i objavio da se iz zemlje proteruje američki vojni ataše, zbog sumnje da je špijunirao na vojsku.

Maduro se obratio narodu u dugom govoru koji je direktno prenosila televizija posle sastanka političkog i vojnog vrha sazvanog posle sinoćne objave da se stanje predsednika Uga Čavesa pogoršalo i da je dobio novu respiratornu infekciju.

Maduro je optužio "neprijatelje domovine" u Venecueli i inostranstvu, posebno SAD, da pokušavaju da podriju demokratiju u Venecueli.

"Ne sumnjamo uopšte, a stići će dan u istoriji kada ćemo moći da formiramo naučnu komisiju (koja će otkriti) da su komandanta Čavesa ovom bolešću napali istorijski neprijatelji ove zemlje i tražili slabu tačku da pogode zdravlje našeg komandanta", rekao je Maduro posle sastanka političkih i vojnih čelnika zemlje.

Sastanak je održan u predsedničkoj palati Miraflores u Karakasu a prisustvovali su mu potpredsednik Nikolas Maduro, visoki vojni zvaničnici i dvadeset guvernera država koji su članovi vladajuće socijalističke partije, navela je televizija VTV.

Televizija je dodala da je cilj sastanka da se "definišu strategije i više projekata za razvoj" Venecuele, bez dodatnih detalja.

Sinoć je venecuelanski ministar komunikacija i informisanja Ernesto Viljegas javio da se zdravstveno stanje Čavesa, koji boluje od raka, i na tretmanu je u bolnici u Karakasu, pogoršalo zbog problema s disanjem i "nove i teške infekcije",

Viljegas je pročitao saopštenje vojne bolnice u Karakasu emitovano u svim medijima u zemlji po kome se navodi da su se Čavesu pogoršale disajne funkcije zbog slabog imuniteta i opšteg stanja.



Čaves (58) se vratio u Karakas pre dve nedelje i smešten je u bolnicu u venecuelanskoj prestonici nakon dvomesečnog boravka u Havani, gde je podvrgnut četvrtoj operaciji raka od 2011, kada je utvrđeno da boluje od karcinoma u predelu karlice.

Čavesu, koji je na vlasti u Venecueli od 1999, urađena je traheotomija (ubačena cevčica u grlo) kako bi mogao da diše posle respiratorne infekcije.

On se nije pojavio u javnosti od odlaska na poslednju operaciju u Havani i mnogi sugrađani su tražili od vlasti da dobiju precizne podatke o njegovom zdravlju.

Desetine ljudi okupilo se danas ispred bolnice u kojoj se Čaves nalazio da se mole za njegovo zdravlje.

Opozicija osuđuje vlasti zbog nejasnog izveštavanja o Čavesovom stanju.

"Nedostatak preciznih informacija zabrinjava Venecuelance i podstiče glasine", rekao je ranije Ramon Giljermo Aveledo, iz opozicione koalicije Demokratso jedinstvo.

(Beta, foto: Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODLAZAK ČAVEZA: Venecuela u suzama, svet u žalosti (FOTO)

Izvor: S media, 06.Mar.2013

Posle višegodišnje borbe protiv karcinoma, u Venecueli je preminuo Ugo Čavez (58). Opširnije OVDE..Po objavljivanju vesti o njegovoj smrti, narod Venecuele izašao je na ulice, spontano se okupljajući da zajedno podele tugu zbog smrti voljenog lidera...Čavez je bio jedan od poslednjih antiglobalista,...

Nastavak na S media...

Ugo Čaves – odlazak narodnog vođe

Izvor: Akter, 06.Mar.2013

Venecuelanski predsednik Ugo Čaves preminuo je juče u 58. godini posle dvogodišnje borbe sa kancerom

Nastavak na Akter...

Teorije (zavere) o smrti Uga Čavesa

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2013

Kada je CNN objavio izjavu jednog bivšeg diplomate da je Ugo Čaves mrtav, nedelju dana pre nego što je to zvanično proglašeno, potpredsenik Venecuele Nikolas Maduro je rekao da je živ i za njegovo stanje optužio neprijatelje. Opozicija je ubrzo javila da vlast krije istinu i dodala da će se sve...

Nastavak na Vesti-online.com...

Asad: Tuga zbog smrti Čavesa

Izvor: B92, 06.Mar.2013

Damask -- Sirijski predsednik Bašar al-Asad izrazio je tugu zbog smrti predsednika Venecuele Ugo Čavesa i rekao da je bio veliki čovek koji se suprotstavio ratu u Siriji..."Čavesova smrt je veliki gubitak za mene lično i narod Sirije", naveo je Asad, prenela je agencija Rojters...Sirijska državna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.