Preminuo Pedi Ešdaun

Izvor: RTS, 22.Dec.2018, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Pedi Ešdaun

Britanski političar Pedi Ešdaun preminuo je u 78 godini, prenosi "Skaj njuz".
Informaciju o smrti Pedi Ešdauna potvrdio je portparol liberalnih demokrata.

"Sa velikom tugom objavljujemo da je Pedi Ešdaun preminuo ranije ove večeri nakon kratke bolesti", saopštio je portparol liberalnih demokrata, javlja Skaj njuz
Ešdaun je bio vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine. 
Na prostoru bivše Jugoslavije je poznat po funkciji Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koju je obavljao od 2002. do 2006. godine.
Kako piše Kliks, Ešdaun je podržavao međunarodnu intervenciju u BiH.
Ostao poznat po tome što je smenio najveći broj zvaničnika, mahom iz Republike Srpske, zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.
Od sedam visokih predstavnika u BiH, Ešdaun je najviše koristio bonska ovlašćenja i nametnuo čak 430 odluka, navodi Radiotelevizija Republike Srpske.
Kako se podseća, na suđenju Slobodanu Miloševiću bio je prikazan snimak susreta Ešdauna i pripadnika OVK i albanskih civila u jesen 1998. godine.
U prvom delu snimka, načinjenog 28. septembra 1998. godine, vidi se Ešdaun, koji je tada Kosovo posetio kao izaslanik britanskog premijera Tonija Blera, kako stoji sa dva uniformisana pripadnika OVK i pregleda automatsku pušku koju su mu dali, skidajući pun okvir sa municijom.
Milošević je u sudnici tvrdio da je Ešdaun "pregledao oružje terorističke organizacije i davao uputstva kako da ga upotrebe, da budu oprezni i da ga je poslao Bler", navodi RTRS.
Pre svega nekoliko meseci, Ešdaun je, zajedno sa bivšim visokim predstavnicima Karlom Biltom i Kristijanom Švarc-Šilingom, uputio pismo visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Federiki Mogerini povodom sve češće najave "prekrajanja granica" na Balkanu.
Kliks navodi da je on u jednom intervjuu rekao da je prerano otišao iz Bosne kao i da je za vreme svog mandata sigurno pravio i greške.
"Ako kao stranac s velikim ovlašćenjima dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je BiH, naravno da ćete napraviti greške. Uveliko su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političarima koji su bili uz mene, a to su Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvatali su greške koje sam pravio. Da li sam pravio greške? Da", rekao je on.
Ešdaun je rođen kao u Nju Delhiju u Indiji gde je otac službovao kao kapetan u indijskoj vojsci. Odrastao je u Severnoj Irskoj i Engleskoj.
Od 1959. do 1972. službovao je u Kraljevskoj mornarici i bio oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Zatim je radio u diplomatskoj službi, da bi potom postao poslanik, a kasnije i lider britanskih liberalnih demokrata. Oženjen je, ima dvoje djece.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.