Izvor: RTS, 14.Apr.2021, 17:03

Preminuo Berni Mejdof, čovek koji je ojadio američke bogataše

Bernard Mejdof, čije je ime postalo sinonim za jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD preminuo je u 82. godini u federalnom zatvoru, javljaju američki mediji.
Mejdof je služio 150-godišnju kaznu zbog finansijskih prevara koje je počinio koristeći takozvanu Poncijevu šemu.

Prošle godine Mejdof je zatražio od suda da ga pusti prevremeno iz zatvora jer je, kako je tvrdio, bolovao od raka bubrega. 
Međutim, američko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužilaštvo je saopštilo da je Mejdofov zločin "bez presedana po obimu i veličini" u istoriji SAD i da je to "dovoljan razlog" da se njegov zahtev odbije. 
Veruje se da je Mejdof prevario preko 30.000 ljudi u više desetina zemalja. Optužen je da je svoje žrtve oštetio za neverovatnih dvadeset milijardi dolara tako što je primenio piramidalnu Poncijevu šemu.
Navodno je imao pod upravom ukupno 65 milijardi dolara, ali dve trećine tog novca bile su plod njegove mašte. 
Godinama pre nego što je konačno uhapšen 2008, uzimao je novac da otplati druge i lažne investicije. Neke od njegovih žrtava izgubile su sve, a bar jedna se ubila zbog prevare.
Sudija je u njegovom slučaju to nazvao jednim od najgrubljih finansijskih zločina u istoriji.
Mejdof je prevario ne samo finansijere već i bogate i slavne kojima je obećavao da će zaraditi milione.
Među njegovim klijentima, između ostalih, bili su čuveni producent i režiser Stiven Spilberg, glumac Kevin Bejkon i dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Berni Medof, čovek koji je ojadio američke bogataše

Izvor: B92, 14.Apr.2021

Bernard Medof, čije je ime postalo sinonim za jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji SAD, preminuo je u 82. godini u federalnom zatvoru...Medof je služio 150-godišnju kaznu zbog finansijskih prevara koje je počinio koristeći takozvanu Poncijevu šemu...Prošle godine Medof je zatražio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.