Preminula Italijanka posle 17 godina kome

Izvor: Blic, Beta, 10.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Italijanka posle 17 godina kome

Italijanka Eluana Englaro (38), čiji je slučaj pokrenuo veliku raspravu o "pravu na smrt" u Italiji, preminula je u ponedeljak, saopštio je ministar zdravlja zemlje, preneo BBC.

Ministar je objavio vest o njenoj smrti tokom debate italijanskog Senata oko donošenja hitnog dekreta vlade kojim bi se sprečili lekari da isključe aparate, zahvaljujući kojima je Englaro 17 godina održavana u životu u vegetativnom stanju, nakon automobilske nesreće 1992. godine.

Senatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su minutom ćutanja odali poštu 38-godišnjoj Eluani Englaro koja je preminula tri dana nakon što su joj lekari, u skladu sa odlukom Vrhovnog suda i željom njenog oca, počeli da uskraćuju vodu i hranu.

Eluanin otac Bepino Englaro borio se od 1999. na sudovima u Italiji kako bi dopustili njegovoj ćerki da umre, tvrdeći da je to bila njena želja.

Premijer zemlje Silvio Berluskoni predložio je prošle nedelje donošenje dekreta kojim bi se lekarima zabranilo da je puste da umre, ali je predsednik Đorđo Napolitano odbio da ga potpiše.

Italijanski senat sastao se pod hitno na vanrednoj sednici kako bi razmotrio nacrt zakona koji je predložila vlada Silvija Berluskonija sa namerom da spreči smrt Englarove.

Vrhovni sud u Italiji gde je jak uticaj Vatikana i Katoličke crkve, prošle godine je doneo presudu da se Englaro omogući da umre, čime je potvrđena ranija presuda nižeg suda.

U presudi se navodi da je njeno stanje takvo da se ne može očekivati da će se ikada oporaviti i izaći iz kome.

Lekari su u petak počeli da Englaro uskraćuju vodu i hranu, ali je iz kabineta premijera Silvia Berluskonija odmah stiglo naređenje lekarima, koje je na sednici Vlade hitno usvojeno kao uredba, da moraju da prekinu postupak, čime je praktično preinačena sudska odluka.

Istovremeno predsednik Italije Đorđo Napolitano, bez čijeg potpisa uredba nema pravnu snagu, ranije je upozorio Vladu da ne donosi takvu uredbu i da je on neće potpisati.

"Neka je gospod primi k sebi i oprosti onima koji su je tamo odveli", izjavio je agenciji Ansa zvaničnik Vatikana Havijer Lozano Baragan.

Italija najavila nove zakone o eutanaziji

Italijanski političari najavili su da će napraviti nove zakone o eutanaziji, nakon kritika koje su im uputili tamošnji mediji, navodeći da su pokušali da zarade poene na njenom slučaju, preneo je BBC.

Berluskoni je istakao da "Eluana nije umrla prirodnom smrću, već je ubijena". On je za njenu smrt optužio predsednika zemlje jer je blokirao donošenje njegovog hitnog dekreta kojim bi se lekari primorali da nastave da je hrane i održavaju u životu.

"Napolitano je napravio ozbiljnu grešku", dodao je Berluskoni.

Predsednik je, međutim, istakao da se premijer nije ponašao u skladu sa ustavom zemlje, s namerom da nadigra sudove koji su odlučili da Englaro treba biti dozvoljeno da umre, što je i bila njena želja.

Italijanski mediji naveli su izveštaj sa klinike u Udinama, u kojima piše da je Englaro umrla od "prestanka rada srca", iako nije izvršena autopsija.

Protivnici eutanazije postavili su pitanje zašto je Eluana umrla tako brzo, kada su stručnjaci naveli da će preživeti još dve nedelje, nakon što se izvade cevčice za hranjenje.

Uprkos svemu, italijanski su političari zaključili da naprave predlog zakona kako bi raščistili problematiku po pitanju eutanazije.

Bepino Englaro, koji je 17 godina tražio da isključe njegovu ćerku sa aparata za održavanje života, izjavio je: "Sada samo želim da budem sam".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.