Premijer očerupao Sovu

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer očerupao Sovu

Za špijuniranje na Balkanu korišćena infrastruktura jugoslovenske Udbe

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 23. juna – Inostrani partneri Slovenije u špijunskim poslovima na Balkanu ne samo da su ljuti već su furiozni zbog "provala" agenture u Ljubljani, saopštio je Rudi Moge, član parlamentarne komisije za nadzor rada tajnih službi. Za to je zaslužan sam vrh države, sa predsednikom vlade na čelu. Pandorinu kutiju je, naime, otvorio lično premijer koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je lane u novembru poslao čoveka iz svog kabineta da čeprka po Slovenačkoj obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (SOVA).

Posle toga krenulo je "pranje prljavog veša" i medijima je servirana priča o nezakonitom Sovinom "crnom fondu" iz koga je predsednik Janez Drnovšek plaćao svoje hobije, prevashodno dolazak nadrilekara iz Indije koji su ga učili kako da promenom životnog stila dostigne unutrašnju ravnotežu i alternativnim metodama doskoči neizlečivoj bolesti. Janša nije očekivao da strela koju je odapeo na Drnovšeka može da mu se vrati poput bumeranga. Pronicljivi novinari prokljuvili su da se sredstva u "crni fond" slivaju prevashodno iz kase nemačke Savezne obaveštajne službe BND, a da je predmet ortakluka slovenačkih i nemačkih špijuna bio nadzor telefonskih veza na Balkanu. "Provaljen" je i stan usred Ljubljane, na zgodnom mestu – tačno nasuprot "Telekoma Slovenije".

Tajna lokacija nalazi se u zgradi popularno nazvanoj "Kozolec" na Bavarskom dvoru, izgrađenoj 1956. Prema slovenačkim izvorima jugoslovenska Udba ju je opremila infrastrukturom za obaveštajni rad, jer je isprva služila kao rezidencija stranih diplomata. Stan i vizuelno odudara od svih ostalih u ogromnom zdanju sa tri ulaza (uz tri kamere montirane u auli ulaza koji je koristila BND) jer jedini na spoljnoj fasadi ima klima-uređaje (za hlađenje mašina?) što je neobjašnjiv izuzetak za objekat koji je pod spomeničkom zaštitom.

Odatle je bilo jednostavno priključiti se na glavni optički kabl sproveden pod Ljubljanom. Otkriveno je da BND i Sova godinama prisluškuju ključni telekomunikacioni kanal između južne i severne Evrope, a dve agenture su za "prepad" na optički vod iskoristile infrastrukturu zaostalu od nekadašnje jugoslovenske Službe državne bezbednosti (SDB). U iste svrhe je iskorišćen i šaht koji vodi do kabla, a koji je "nekada služio Udbi".

Špijunsko gnezdo je bilo napušteno "posle demokratskih promena 1991, "potvrđuju susedi, a da se unutra nalazi zavidna količina tehničke opreme za prisluškivanje slovenačke vlasti otkrivaju sredinom devedesetih godina prošlog veka slučajno – procurela je voda i stan je na silu otvoren kako bi se sprečila veća šteta u zgradi. "Ćelija" je posle dugogodišnjeg mirovanja "proradila" pre nekoliko godina, a stanari su registrovali nepoznate komšije koje su im odzdravljale na engleskom jeziku.

Ukratko, skrovište slovenačkih i nemačkih operativaca smešteno je u 159 kvadratnih metara na trećem spratu, koje je prethodno koristila "komunistička tajna SDB", piše "Delo", a lokacija je posebnim komunikacionim kanalom neposredno povezana i sa sedištem Sove u predgrađu Ljubljane. BND je "svoj deo troškova" uplaćivao u netom raskrinkani "crni fond" Sove, koja je samo 2006. kasirala 159.770 evra iz budžeta drugih tajnih službi.

Političari s levice ali i eksperti za "obaveštajna pitanja" složni su da je Janšina vlada u želji da diskvalifikuje konkurenciju pred predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore učinila teške greške u vezi sa Sovom, zbog kojih bi na optuženičkoj klupi mogao da se nađe i premijer pod optužbom za veleizdaju (kako je predložio jedan od poslanika u emisiji POP TV). Premijer je očerupao Sovu, zaključuje "Dnevnik", a Moge upozorava da je Janšina vlada navukla sebi na vrat bes stranih agentura, pre svega dve najveće, američke i nemačke. Kako "Politika" saznaje, interes Nemačke u opisanoj operaciji bio je pristup telekomunikacijama na Balkanu, a na udaru je bila i Srbija; interes Slovenije bio je isti, ali službena Ljubljana bez tehničke i finansijske pomoći Berlina ne bi mogla da špijunira uzduž i popreko balkansko poluostrvo, pošto je oprema "omražene SDB" bila zastarela.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 24.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.