Izvor: B92, 30.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Somalije pozvao na dijalog

Mogadiš -- Somalijski premijer Ali Mohamed Gedi pozvao islamiste na dijalog, nakon što su ih vladine snage porazile uz pomoć Etiopije.

"Pozivamo somalijsku partiju Uniju islamskih plemena na dijalog", izjavio je Gedi na konferenciji za novinare nedaleko od Mogadiša.

On je upozorio islamističke snage da će biti žestoko "blokirane" ukoliko pokušaju da napadnu.

Islamistička milicija koja je mesecima kontrolisala veliki deo južnog i centralnog dela Somalije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poražena je u prošlonedeljnim sukobima s vladinim snagama, potpomogutim etiopskom vojskom.

"Stanovnici Mogadiša očekuju da brzo budu preduzete mere bezbednosti ... Biće upućen ultimatum za predaju oružja", rekao je Gedi nakon susreta sa somalijskim predsednikom Abdulahijem Jusuf Ahmedijem i lokalnim vlastima.

Na pitanje kada će prestonica biti razoružana, Gedi je rekao za "tri

sedmice".

"Niko ne sme sada da destabiliše Mogadiš", dodao je on i najavio da će u taj grad stići vojno pojačanje. Gedi je, međutim, odbio da precizira koliko se somalijskih i etiopskih vojnika sada nalazi u Mogadišu.

Potpredsednik vlade Mohamed Husein Ajdid je ocenio da se u gradu nalazi oko 2.000 pripadnika islamista koji se sada pregrupišu kako bi gerilske grupe ponovo preuzele Mogadiš.

"Ako se razoružaju, prihvatićemo razgovor sa onima koji su Somalijci. Ukoliko odbiju, borićemo se", dodao je on.

Istovremeno, u Mogadišu su danas održane demonstracije zbog prisustva pripadnika etiopske vojske. Okupljeni su palili gume, bacali kamenice na prodavnice i automobile.

Međutim, nema izveštaja o mrtvima iako je mogla da se čuje sporadična pucnjava. Situacija u gradu je danas poslepodne mirna.

Snage somalijske vlade su uz pomoć etiopske vojske u četvrtak ušle u Mogadiš koji je od jula bio pod kontrolom islamista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.