Preko mladih do pomirenja na Balkanu

Izvor: Deutsche Welle, 10.Dec.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko mladih do pomirenja na Balkanu

Uloga projekta RYCO je da kroz programe razmene među mladima u zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije i Albaniji, pospešuje proces pomirenja i podstiče saradnju. Mreža mladih na Balkanu je upravo započela s radom.

Nepunih pola godine nakon potpisivanja sporazuma o osnivanju mreže mladih iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Albanije, ova inicijativa je ugledala svetlo dana. „Evropu je nemoguće izgraditi bez učešća mladih iz zemalja zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Balkana" kaže Harlem Desir, državni sekretar za evropska pitanja u francuskom Ministarstvu spoljniih poslova na marginama osnivačke sednice Kancelarije regionalne saradnje mladih zapadnog Balkana (RYCO) koja je ovih dana održana u Tirani. Baš sada, kada se Evropa ponovno nalazi na raskšću, na ovu inicijativu se gleda kao na odlučujući element prekogranične saradnje i važan signal za više mira i razumevanja među narodima.

Pomirenje kroz razmenu mladih

Uloga projekta RYCO je da kroz programe razmene među mladima u Albaniji i zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, pospešuje proces pomirenja i podstiče saradnju. Tu poruku prenosi i ministar sporta i mladih Srbije Vanja Udovičić.

Uz spoznaju o teškoj i bolnoj prošlosti, mladi iz ovih zemalja bi trebalo da dobiju priliku da upoznaju kulturu svojih suseda, sklapaju nova prijateljstva i tako prevladavaju predrasude. Uzor ovoj inicijativi je 1963. osnovana Nemačko-francuska akcija mladih (DFJW) koja je pokazala svu snagu koja leži u principu razmene mladih. Ova inicijativa već godinama organizuje i slične programe s mladima sa Balkana pa je tako svojim iskustvom pomogla u stvaranju nove mreže RYCO.

Jedinstvena laboratorija

RYCO je međutim, kako naglašava Beatris Angrand iz DFJW-a, po mnogočemu jedinstven jer se njegov rad temelji na saradnji mladih ne iz dve zemlje kao što je to slučaj s DFJW-om, nego šest. Mladi civilnog društva su ravnopravno predstavljeni i u upravnom odboru RYCO. No za uspeh ovog projekta je isto tako važna politička volja i želja za saradnjom među političkim delatnicima civilnih društava zemalja učesnica. Mladi aktivno učestvuju i u stvaranju programa i aktivnosti ovog projekta što ga isto tako čini jedinstvenim.

Jedna od najvažnijih odlika projekta RYCO je međutim jednostavnost konkursa za projekte što bi trebalo pomoći da se i mladima iz socijalno zapostavljenih slojeva pruži prilika. Proces raspisivanja konkursa unutar RYCO je koncipiran tako da se omogući lakši pristup ne samo predstavnicima nevladinih organizacija i registriranih udruženja nego i jednostavnije koncipiranim inicijativama i interesnim skupinama.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.