Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko 20 mrtvih u sukobu u Libanu

Tripoli -- Libanska armija i vazduhoplovne snage napale su pozicije grupe Fatah al islam na severu Libana.

Oni su ih napali u opkoljenom palestinskom izbegličkom kampu Nar al Bared, kraj grada Tripolija, drugog dana obnovljene vojne ofanzive protiv ekstremista, povezanih sa međunarodnom terorističkom mrežom Al Kaidom. Samo u poslednja 24 sata poginula je najmanje 21 osoba, uključujući pet vojnika.

Time je broj žrtava u najkrvavijim domaćim sukobima od završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građanskog rata, pre 17 godina, dostigao 110 ljudi, uključujući civile.

Među poginulima je najmanje 40 libanskih vojnika i očito je da vlada u Bejrutu plaća visoku cenu nastojanju da se do kraja obračuna sa ekstremistima.

Vođe Fatah al islama su ponovile da je moral boraca visok i da se neće predati.

Komandir ekstremista Abu Hureira je porekao da armija polako napreduje i da je njegova grupa izgubila ključne pozicije, već je insistirao da ih je sama napustila iz taktičkih razloga.

Neizvesno je da li će libanska armija ući duboko u logor, kako bi se konačno obračunala sa radikalnim elementima. Armija je, međutim, već juče prešla zvanične granice logora, u koji inače ne sme da ulazi na osnovu dogovora iz 1969.

Moguće je da vojnici imaju podršku glavnih palestinskih organizacija Fataha i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), koje su se ogradile od grupe ekstremista.

Prozapadna libanska vlada premijera Fuada Siniore tvrdi da je Fatah al islam povezan sa sirijskim obaveštajcima, što zvanični Damask oštro poriče.

Mogući upad u logor podstakao je zabrinutost za sudbinu hiljada palestinskih izbeglica koje su tamo ostale.

Dok je trajalo neformalno primirje, oko 30.000 žitelja logora je otišlo, a sada se pretpostavlja da su ostali oni koji žele da sačuvaju svoje kuće ili su suviše stari i bolesni da bi mogli da izađu i da ih ima najviše oko 10.000.

Armija tvrdi da ekstremisti koriste civile kao ljudske štitove, što nezavisni izvori nisu potvrdili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.