Izvor: Blic, 04.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuti pregovori sa ETA

Prekinuti pregovori sa ETA

'Mirovni proces između španske vlade i baskijske separatističke organizacije ETA je prekinut nakon što je u subotu eksplodirala bomba na parkingu na Aerodromu ‘Barahas’ u Madridu', rekao je španski ministar unutrašnjih poslova Alfredo Peres Rubalkaba.

Vlada je za ovaj napad optužila baksijske separatiste koji su pre devet meseci pozvali na trajni prekid vatre. 'ETA je očigledno prekinula mirovni proces', izjavio je Rubalkaba, dodavši >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je taj proces 'prekinut, obustavljen i propao'. Opozicione partije su prethodno kritikovale vladu premijera Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera zato što je suspendovala mirovne pregovore, umesto da ih proglasi prekinutim.

Batasuna, političko krilo ETA, saopštila je juče da mirovni proces nije prekinut, iako se nalazi u kritičnoj fazi. U eksploziji je srušen petospratni parking na terminalu četiri Aerodroma 'Barahas'. Po rečima zvaničnika, u satu koji je prethodio eksploziji, ETA je tri puta telefonom upozorila da je postavljena bomba. Spasioci koji tragaju za žrtvama ispod šuta trude se da ne unište dokaze. Na parkingu su ostali zarobljeni Dijego Armando Estasio (19) i Karlo Alonso Palate (35) iz Ekvadora koji su spavali u kolima u trenutku eksplozije. Njihova tela još nisu pronađena i oni se za sada vode kao nestali. Vlasti su saopštile da će raščišćavanje šuta teškog oko 40.000 tona, ispod kojeg se nalazi oko 400 vozila, trajati nekoliko dana.

CDC/GB

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.