Izvor: B92, 24.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinut program zbog kurdskog

Ankara -- Turska državna televizija prekinula je prenos sednice skupštine u trenutku kad je šef najveće prokurdske partije počeo da se obraća na kurdskom jeziku.

"Kako bih pokazao da nema ničeg strašnog u tome da se koriste i drugi jezici i kako bih naglasio bratstvo jezika, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, dozvolite mi da nastavim svoje obraćanje na kurdskom", rekao je šef prokurdske Partije demokratskog društva (DTP) Ahmet Turk pre nego što ga je televizija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključila iz programa.

Državni kanal TRT saopštio je da je prekinuo Turkovo izlaganje u skladu sa turskim ustavom jer je turski jezik zvanični jezik u zemlji. Televizija se, istovremeno, izvinila svojim gledaocima zbog koraka na koji se odlučila, preneo je Rojters.

Ovaj incident samo je pojačao tenzije u Turskoj oko upotrebe zabranjenog jezika uprkos naporima vlade da ukine ograničenja u toj oblasti.

Turska je u januara pokrenula emitovanje kurdskog državnog kanala posle pritisaka iz Evropske unije da proširi kulturna prava Kurdima. I pored toga, ograničenja na upotrebu kurdskog jezika ostaju na snazi, uključujući i davanje političkih izjava na tom jeziku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.