Izvor: B92, 21.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinut festival u Jerusalimu

Tel Aviv -- Izraelska policija rasterala je učesnike palestinskog kulturnog festivala u Jerusalimu čiji je cilj bio da taj grad proglase prestonicom arapske kulture u 2009.

Do ranog popodneva uhapšeno je 11 ljudi, za koje se veruje da su organizatori događaja. Među uhapšenima su zaposleni na Univerzitetu Al Kuds, koji su planirali da dele majice, u znak promocije festivala. Policija je takođe sprečila studente da uđu u kampus univerziteta. U jednoj školi prekinuta je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fudbalska utakmica organizovana povodom festivala.

Rasterane su i devojičice koje su se okupile u jednom klubu i zaustavljena grupa studenata koja je, noseći zastave Palestinske oslobodilačke organizacije krenula na Brdo hrama, odnosno Haram al Šarif, kako to mesto, sveto i za Jevreje i za muslimane zovu Arapi, a gde se nalazi džamija Al Aksa.

Uprkos sukobima s policijom, nije bilo povređenih.

Izraelski ministar javne bezbendosti Avi Dihter je dao instrukcije policajcima da deluju silom protiv svakog pokušaja Palestinske uprave da organizuje priredbe u Jerusalimu i drugim delovima Izraela.

Zato je pojačano prisustvo policije i graničara u jerusalimskom starom gradu i u arapskim kvartovima Jerusalima.

Izraelski poslanik Arapin Mohamed Barake oštro je kritikovao Dihtera što je naredio da se spreče proslave u Jerusalimu i Nazaretu, naglasivsi da se radi o kultarnom događaju.

"Ova vlada nije samo neprijatelj svake nade za mir, već i neprijatelj kulture i svega humanog", rekao je Barake.

Dihter je, međutim, podsetio na zakon koji zabranjuje Palestinskoj upravi da održava javne proslave na suverenoj izraelskoj teritoriji.

Drgu poslanik, takođe Arapin, Ahmed Tibi je policijsku akciju označio agresivnom, najavljujući da će "poezija i duh pobediti okupaciju".

Planirano je da se proslava palestinske kulture održi danas i u Ramali i Vitlejemu na Zapadnoj obali, u Gazi i Libanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.