Pregovori o Bregzitu mrtvi nakon razgovora Merkelove i Džonsona?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o Bregzitu mrtvi nakon razgovora Merkelove i Džonsona?

Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla britanskom premijeru Borisu Džonsonu da je "malo verovatno" postizanje sporazuma o Bregzitu, osim ukoliko Velika Britanija ne ostavi Severnu Irsku u carinskoj uniji.

"Merkelova je rekla da bi Nemačka mogla bez problema da napusti EU, ukoliko bi to želela, ali da Velika Britanija ne može to da učini ukoliko Severna Irska ne ostane u carinskoj uniji", prenosi Rojters pozivajući se na svoj izvor.

Merkelova je rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da je ona mislila da EU ima veto na britanski izlazak iz carinske unije.

Kako ocenjuje Rojters, taj razgovor je "postavio novu poziciju koja znači da je nemoguće postići dogovor o Bregzitu ni sada niti u budućnosti."

Komentatorka Bi-Bi-Sija Lora Kunsberg citira predstavnika Dauning strita, koji je saopštio da su "pregovori o Bregzitu blizu kraha, bez obzira na to što je Velika Britanija prošla dug put".

Prema rečima istog izvora, Džonson je Merkelovoj odgovorio da takvi zahtevi Berlina sporazum čine "praktično nemogućim".

Mediji: Pregovori o Bregzitu do kraja nedelje

Britanska vlada spremna je da pregovore o Bregzitu završi ove nedelje, objavio je magazin Spektejtor, navodeći da irski premijer Leo Varadkar ne želi da razgovara

Pozivajući se na izvor u sedištu britanskog premijera u Dauning stritu, list navodi da francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel verovatno neće podstaći Evropsku uniju da razgovara o ponudi Velike Britanije o uslovima njenog izlaska iz Unije, dok Irska ne bude spremna za pregovore.

"Postoji dosta ljudi u Parizu i Berlinu koji bi želeli da razgovaraju o našoj ponudi, ali Merkelova i Makron neće pritiskati glavnog pregovarača EU Barnijea, osim ako Irska ne kaže da želi da pregovara", rekao je izvor za magazin.

Britanija: 88% uvoza beza tarifa u slučaju "tvrdog" Bregzit

Britanija je danas revidirala tarifni režim koji će stupiti na snagu ako iz Evropske unije izađe bez sporazuma, poručujući da će 88 odsto ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.

U nastojanju da potrošačke cene zadrži na niskom nivou, a da pritom ne uništi domaće proizvođače, Britanija je saopštila i da bi, prema novom "vanrednom postupku revizije", od prvog dana mogla napraviti izmene u tarifnom režimu ako bude potrebe, prenosi agencija Rojters.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je slobodna trgovinska nacija, a britanska preduzeća su u jakoj poziciji za nadmetanje na otvorenom, slobodnom tržištu", izjavio je britanski ministar za trgovinsku politiku Konor Berns.

London je novi tarifni režim prvi put objavio uoči prvobitnog datuma za istupanje iz Unije u martu ove godine, u sklopu priprema za izlazak iz bloka kojem se pridružio 1973.

Revidiranim planom snižavaju se tarife na kamione, uvode dodatnu tarife na odeću i prilagođavaju nameti na bioetanol, u nastojanju da se očuva podrška britanskim proizvođačima goriva, što je od ključnog značaja za nacionalnu infrastrukturu.

Vlada je, takođe, zadržala određenu zaštitu za britanske proizvođače automobila i poljoprivrednike, dok će se mnoge druge industrije suočiti sa jeftinijom konkurencijom iz inostranstva.

Budući da je preostalo još samo 23 dana pre nego Ujedinjeno Kraljevstvo napusti najveći trgovinski blok u svetu i da sporazum o "razvodu" još uvek nije ni na vidiku, vlada premijera Borisa Džonsona je pojačala pripreme za potencijalno haotičan izlazak, navodi britanska agencija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mediji: Pregovori o Bregzitu DO KRAJA NEDELJE

Izvor: Blic, 08.Okt.2019

Britanska vlada spremna je da pregovore o Bregzitu završi ove nedelje, objavio je magazin Spektejtor, navodeći da irski premijer Leo Varadkar ne želi da razgovara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.