Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori EU-SAD o trgovini

Vašington -- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik SAD Džordž Buš saglasili se o hitnom rešavanju nesuglasica.

Buš je posle sinoćnog sastanka s Barozom izjavio da je razgovarano o važnosti da Evropa i SAD reše nesuglasice koje blokiraju svetske pregovore o slobodnoj trgovini.

Barozo i evropski komesar za trgovinu Piter Mendelson sastali su se u Vašingtonu sa zvaničnicima SAD u poslednjem pokušaju da ožive pregovore o liberalizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetske trgovine, prekinute u julu u Dohi, zbog neslaganja o tome koliko EU, SAD i druge bogate zemlje treba da smanje carine na poljoprivredne proizvode i pomoć farmerima, carine koje siromašnije zemlje Afrike, Azije i Južne Amerike sprečavaju da, kako tvrde, izvoze hranu.

Barozo je posle jednočasovnog razgovora s Bušom bio optimističan i rekao da su svojim pregovaračima dali uputstva kako bi što pre izašli s rešenjem.

"Sada je odlučujući trenutak. Ako pokažemo da je moguće postići globalni pristup trgovini i razvoju, onda će to biti važan znak svetskoj zajednici", kaže Barozo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.