Izvor: B92, 01.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik UAE pozvao Huseina da napusti Irak

Šarm el-Šeik -- Šeik Ujedinjenih Arapskih Emirata Fejed Ben Sultan Al Nahjan uputio je u subotu, na samitu lidera arapskih zemalja, poziv iračkom predsedniku Sadamu Huseinu "da ode sa vlasti, napusti Irak i iskoristi sve privilegije, i to u roku od dve nedelje pošto Irak usvoji tu inicijativu", a da Irak stavi pod upravu Arapske lige i UN.

U završnoj deklaraciji sa samita, arapski lideri su naglasili da se apsolutno protive ratu protiv Iraka i zatražili da se kriza reši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnim putem. Oni su pozvali sve arapske zemlje da ne učestvuju u ratu i zatražili da se inspektorima UN da "dovoljno vremena da nastave sa svojim radom".

Na samitu je posebno zabeležena oštra rasprava između libijskog lidera Moamera Gadafija, koji je Saudijsku Arabiju optužio za "saradnju sa đavolom" 1991. godine, kada je Amerika napala Irak, i saudijskog princa Abdulaha, koji ga je nazvao lažovom i napustio sednicu.

Samit Arapske lige, na kojem učestvuje oko deset šefova država, održava se u egipatskom odmaralištu Šarm el-Šeik, na Crvenom moru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.