Predstavljen projekat podvodnog solitera

Izvor: Blic, 15.Mar.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen projekat podvodnog solitera

Sarli Adre bin Sarkum, arhitekta iz Malezije, predstavio je na godišnjem takmičenju za najbolji projekat futurističkog solitera, građevinu veličine Empajer stejt bildinga, koja bi se najvećim delom nalazila pod vodom, prenosi sajt "Popsi".

Časopis "Evolo Magazin" tokom poslednjih pet godina organizuje konkurs za projekte futurističkih solitera. Proteklih godina postalo je nepisano pravilo da je kod većine projekata reč o soliterima koji bi bili viši od bilo koje zgrade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Sali Adre bin Sarkum se opredelio za suprotan pristup od većine - umesto da njegova građevina ide u visinu, ona ide u dubinu.

Soliter bi bio visine Empajer stejt bildinga, s tim što bi se samo nekoliko spratova nalazilo iznad površine mora. Zanimljivo je da bi građevina bila samodovoljna - solarna energija, vetrovi i talasi bili bi dovoljni za proizvodnju struje, dok bi velika staklena bašta na vrhu solitera proizvodila kiseonik, kao i veću količinu hrane.

U njoj bi moglo da živi nekoliko hiljada ljudi, a takođe bi posedovala i poslovni prostor, kao i prostorije za rekreaciju.

Iako još uvek ne postoje indicije da će se u bližoj budućnosti sagraditi sličan soliter, moguće je da se, ukoliko se nastavi proces globalnog otopljavanja, u nekom trenutku realizovati Bin Sarkumov projekat.

Ukoliko želite da vidite ovaj projekat kliknite ovde

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.