Izvor: Blic, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavite sebe u realnom svetlu!

Pored svih onih informacija koje moraju biti navedene u biografiji, a o kojima smo već govorili, svakako je veoma poželjno dati još bitnih podataka o sebi. Sledeće informacije poslodavcu takođe mogu reći mnogo toga o vama i zato ih je potrebno i poželjno navesti.

Vaše dosadašnje radno iskustvo bi, ukoliko ga imate, trebalo da bude srž same biografije. Zato je neophodno navesti pun naziv, adresu i kratak opis kompanije u kojoj ste radili ili još uvek radite, tačan naziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radnog mesta, odnosno pozicije na kojoj ste se nalazili ili se još uvek nalazite. Napišite obavezno i koje su vaše odgovornosti uz kratak opis zaduženja na navedenoj poziciji, kao i period trajanja zaposlenja. Radno iskustvo navodite takođe, kao i obrazovanje, u obrnutom hronološkom redu - sadašnje zaposlenje, pa redom unazad prema prvom zaposlenju. Poželjno je da navedete tačan period u kome ste radili - mesec i godina. Navođenje perioda kada ste bili zaposleni u pojedinoj kompaniji je veoma bitna informacija, jer u suprotnom postoji sumnja da želite da sakrijete vrlo kratko zaposlenje, periode nezaposlenosti i slično. Potrudite se da navedete ukratko i razloge odlaska sa pojedinih radnih mesta, a takođe budite spremni i na dodatna pitanja o motivaciji i razlozima za promenu radnog mesta na intervjuu.

Opis radnog mesta bi trebalo da sadrži kratak i jasan pregled zaduženja i odgovornosti, 'alate’ koje ste koristili – kompijuterske programe, strane jezike, specifična znanja, a trebalo bi naglasiti i projekte u kojima ste eventualno učestvovali i koji vam se čine kao posebno bitni i uspešni ili poslovna putovanja ukoliko su bila važan deo posla ili vam se čine kao važno dodatno iskustvo. Opis posla mora biti prilagođen poziciji za koju aplicirate - naglasite dakle samo ono relevantno iskustvo koje bi vam koristilo i na poziciji za koju aplicirate. Pod radnim iskustvom navedite i honorarne poslove koje ste radili, ako ih je bilo, ukoliko su relevantni za poziciju za koju konkurišete, a ukoliko nisu, navedite ih makar kao dokaz vašeg dodatnog angažmana, takođe sa opisom posla.

Poznavanje stranih jezika i rada na računaru je već odavno postao neophodan uslov svih poslodavaca, te je poželjno navesti koje strane jezike i kompijutrerske programe poznajete i koji je nivo vašeg znanja kada su u pitanju ove veštine. Ove informacije mogu biti deo dodatne edukacije ukoliko ste završili neke kurseve, pa ih svakako navedite kao takve. Samo ako aplicirate kod inostranog poslodavca i šaljete biografiju na stranom jeziku potrebno je da navedete i koji je vaš maternji jezik – u suprotnom to je beskorisna informacija! Ne retko se dešava da ovde kandidati, iz želje da njihova biografija izgleda ”bogatija”, navedu kao svoju „prednost" odlično poznavanje srpskog, hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika! U svakom slučaju, navedite sve jezike koje poznajete, kao i nivo znanja -aktivno, pasivno, govorno i pisano, eventualne prevode koje ste radili, komunikacijski nivo...ali ne preterujte! Važno je nabrojati i kompijuterske programe kojima baratate kao i stepen njihovog znanja - slabije, dobro, odlično, korisnički nivo, programer.... U svakom slučaju kod svih ovih kategorizacija budite realni i ne preterujte u samoproceni nivoa sopstvenog znanja, jer postoji velika mogućnost da će vaše poznavanje upravo ovih oblasti biti dodatno testirano i proveravano.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.