Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedniku Turkmenistana spomenik od zlata

Masivna zlatna statua predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova otkrivena u ponedeljak u Ašhabadu, podseća na kult ličnosti njegovog prethodnika na čelu te bivše centralnoazijske sovjetske republike.

Statua visoka 21 metar prikazuje predsednika na vrhu stene na omiljenom konju Akanu, dok drži goluba u desnoj ruci. Statua podseća na "Bronzanog konjanika" - statuu ruskog cara Petra Velikog, u Sankt-Peterburgu.

Uz intoniranje himne, vojnici su se pod >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << spomenikom zakleli na vernost predsedniku, a golubovi su pušteni u nebo.

Bronzani spomenik prekriven zlatnim listićima, prvi je u slavu Berdimuhamedova.

Njegov prethodnik, Saparmurat Nijazov, podigao je samom sebi zlatan spomenik koji se okreće, te je uvek okrenut suncu.

Statua Berdimuhamedova, nazvana "Zaštitnik", otkrivena je danas, na Dan Ašhabada, s 400.000 stanovnika, koji je 2013. godine ušao u Ginisovu "Knjigu svetskih rekorda" kao grad s "najvećom gustinom zgrada od belog mermera".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.