Predsednik silovatelj

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik silovatelj

Osmi predsednik Izraela ućiće u zatvorsku ćeliju osmog maja u kojoj će, prema svemu sudeći, provesti narednih sedam godina. Bivšem predsedniku jevrejske države Moši Kacavu (65) minule sedmice izrečena je sedmogodišnja zatvorska kazna i dvogodišnja uslovna zatvorska kazna zbog silovanja, ometanja pravde i još nekoliko seksualnih delikata, čime je ušao u istoriju kao prvi visokopozicionirani izraelski zvaničnik koji je osuđen na zatvorsku kaznu za krivično delo za koje su ga sumnjičili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Samo pre nekoliko godina Kacav je bio simbol uspeha Mizrahi Jevreja, takozvanih orijentalnih Jevreja koji potiču iz jevrejskih zajednica sa Bliskog istoka, Kavkaza i Severne Afrike i koji su dugo bili na margini izraelskog društva. Međutim, njegova sklonost da zavodi svoje saradnice i da „spušta pantalone” čak i onda kada one to ne žele, koštala ga je karijere i gubitka ugleda ali i godišnje apanaže od oko 450.000 dolara koju primaju bivši predsednici.

Premda mu je tužilaštvo 2008. nudilo nagodbu, Kacav je to odbio ubeđen da će dokazati svoju nevinost. Međutim, tročlano sudsko veće Suda u Tel Avivu ga je osudilo po optužnici u kojoj se navodi da je, dok je bio ministar turizma, svoju saradnicu A. silovao aprila 1998, jednom u kancelariji Ministarstva turizma, a drugi put u jednom hotelu u Jerusalimu.

Osim toga, tužioci su mu na teret stavili da je 2003. i 2005. godine, dok je uveliko bio prvi čovek Izraela, seksualno napastvovao dve žene, koje su radile za njega u predsedničkoj rezidenciji. Štaviše, sud ga je osudio i za opstrukciju pravde zbog pokušaja da utiče na svedočenje jedne od žena koje su ga tužile.

Iako Kacav i dalje tvrdi da je „žrtva iznude” i „lova na veštice”, sudsko veće je u istaklo da „kada žena kaže ne, ona misli ne”.

Dok Izraelci u štampi čitaju ispovesti zlostavljane službenice koja opisuje kako je sve počelo sa „nekoliko kratkih dodirivanja njenih nogu”, „prilaženjem otpozadi” i „zahtevima da otkopča jedno dugme bluze”, uspešan životni i politički put Kacava polako pada u zaborav.

Emigriravši 1951. u Izrael iz Irana, gde je rođen, Moše Kacav se nastanio u gradu Kirjat Malači, gde je već u 24. godini izabran za gradonačelnika, da bi kao član trenutno vladajuće konzervativne partije Likud izabran za člana Kneseta (izraelski parlament), i potom bio i na mestima zamenika ministra za građevinu, ministra rada i socijalne zaštite, ministra saobraćaja, ali i zamenika premijera i ministra turizma.

U julu 2000. u Knesetu je izabran za predsednika sa sedmogodišnjim mandatom, pobedivši sadašnjeg predsednika Šimona Peresa sa samo šest glasova prednosti. Zbog optužbi za silovanje, dao je ostavku nekoliko meseci pre isteka mandata, da bi u martu 2009. bio i zvanično optužen.

Ispovest službenice koja opisuje kako se borila sa Kacavom, koji ju je „vukao” i „skidao joj pantalone”, proteklih dana šokira izraelsku javnost. Međutim, borci za ženska prava kažu da ono što je sramotni beleg na biografiji Kacava predstavlja orden časti za Izrael i njegov pravosudni sistem.

Nenad Radičević

objavljeno: 27.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.