Predsednik potpisao zakon protiv Sorosevog univerziteta

Izvor: Press, 11.Apr.2017, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik potpisao zakon protiv Sorosevog univerziteta

Mađarski predsednik Janoš Ader potpisao je predlog zakona koji bi mogao da dovede do zatvaranja Centralnoevropskog univerziteta, ciji je osnivač Džordž Soros.
Foto:B92.net
On je to učinio uprkos pozivima da to ne radi tokom protesta u Mađarskoj i inostranstvu.
Time je on zvanično stupio na snagu kao zakon.
Ader je u saopštenju, koji je objavila državna agencija MTI, ocenio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se izmenom zakona o visokom obrazovanju "ne krši sloboda učenja ili predavanja, zagarantovana mađarskim ustavom".

Više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u Budimpešti protiv zakona poyzivajući Adera da ga ne potpiše i uloži veto na novi zakon, podseća AFP.

U zakonu se izričito ne pominje CEU, ali univerztitet, koji je registrovan u SAD, sebe vidi kao "glavnu metu" novog zakona i upozorava da bi mogao da bude zatvoren.

Prema novim pravilima, koji su poslanici usvojili u utorak prošle nedelje, zabranjuje se institucijama čije je sedište izvan EU da nagrađuju mađarske diplomce bez dogovora između nacionalnih vlada.

Od njih se, takođe, zahteva da otvore kampus i fakultete u svojoj matičnoj zemlji, što su uslovi koje CEU ne ispunjava.

Zakonu se protive brojni akademici u Mađarskoj i inostranstvu, kao i Vašington i Brisel.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je ranije Centralnevropski univerzitet za izdavanje lažnih diploma i kršenje mađarskih zakona što ova visokoškolska ustanova negira.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.