Predsednik Surinama osuđen za ubistvo

Izvor: B92, 30.Nov.2019, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Surinama osuđen za ubistvo

Vojni sud u Surinamu osudio je predsednika Desija Butersea za ubistvo i izrekao mu kaznu od 20 godina zatvora.

Osuđen je zbog egzekucije 15 političkih protivnika 1982. godine, nakon državnog udara.

Sud još nije naložio Buterseovo hapšenje, a opozicione partije pozvale su predsednika, koji je trenutno u zvaničnoj poseti Kini, da podnese ostavku, prenosi Rojters.

Sud je presudio da je Buterse nadledao operaciju u kojoj su vojnici pod njegovom komandom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oteli 16 glavnih kritičara vlade, među kojima advokate, novinare i univerzitetske profesore i ubili njih 15 u tvrđavi u glavnom gradu Paramaribu.

Jedan pod otetih, lider sindikata, preživeo je i kasnije svedočio protiv Butersea.

Buterse, koji je sve vreme negirao optužbe, ima pravo žalbe.

Potpredsednik Buterseove Nacionalne demokratske partije Ramon Abrams izjavio je da će predsednik otkazati posetu Kubi i da se njegov povratak u Surinam očekuje u subotu ili nedelju.

Buterse je vodio južnoameričku zemlju 1980--tih godina kao predsednik vojne vlade, a vladt ponovo preuzeo 2010. godine i zatim obezbedio drugi mandat na izborima pre pet godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsjednik Surinama osuđen za ubistvo

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2019

PARAMARIBO - Vojni sud u Surinamu osudio je predsjednika Desija Butersea za ubistvo i izrekao mu kaznu od 20 godina zatvora, zbog egzekucije 15 političkih protivnika 1982. godine, nakon državnog udara.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.