Predsednik Putin pozvao da se Vikipedija zameni novom Velikom ruskom enciklopedijom

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Putin pozvao da se Vikipedija zameni novom Velikom ruskom enciklopedijom

Predsednik Vladimir Putin predložio je zamenu Vikipedije u Rusiji novom Velikom ruskom enciklopedijom u elektronskom obliku. "Što se tiče Vikipedije ... Bolje je zameniti je novom Velikom ruskom novom enciklopedijom u elektronskom obliku ... Ovde će u svakom slučaju tu biti pouzdane informacije u dobrom modernom obliku", rekao je Putin na sastanku Saveta za ruski jezik. Ranije u septembru objavljeno je da bi za stvaranje ruskog analoga Vikipedije u periodu od 2020-2022. godine moglo biti izdvojeno skoro 1,7 milijardi rubalja, a izdavačka kuća Velika ruska enciklopedija planira da dodeli odgovarajuću subvenciju. Ovo je navedeno u prilogu nacrta Zakona o saveznom budžetu za 2020. godinu i za planirani period 2021. i 2022. godine. Predsednik je takođe pozvao na "guranje" programa za podršku dečjem čitanju u Rusiji, jer su najveća čitalačka publika deca.
Ranije u svom govoru na sastanku Saveta za ruski jezik, direktor Državne biblioteke za decu Rusije, Marija Vedenjapina je primetila da su deca gotovo najveća čitalačka publika, te pozvala da se podrška dečjem čitanju u Ruskoj Federaciji angažuje na različitim nivoima, "tako da taj impuls ide na saveznom nivou i u regionima". "Što se tiče programa za podršku dečjem čitanju ... Pa, pogurajmo ga. Dobar je program. Potpuno se slažem sa vama ... U pravu ste, naša najveća čitalačka publika u zemlji su deca, to je sigurno, sto posto. Potom svi idu na internet, a deca su ta koja najviše čitaju u našem društvu, apsolutno ste u pravu", rekao je predsednik u odgovoru na Vedenjapininu konstataciju. Uloga ekonomije u stvaranju interesa za zemlju i jezik Ekonomija u savremenom svetu postaje osnova interesovanja za zemlju, njenu kulturu i jezik. Ako Rusija prestane da bude aktivan učesnik međunarodne komunikacije, rad Tolstoja i Puškina može se zaboraviti, mada će se Čajkovski i dalje slušati, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za ruski jezik. "Nisam rekao da ekonomija podstiče razvoj jezika, kulture, ne. Baza se stvara i budi interesovanje za zemlju i jezik, oni žele da sarađuju s nama", objasnio je predsednik.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putinov prijedlog: Vikipediju zamijeniti Velikom ruskom enciklopedijom

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Nov.2019

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je da se Vikipedija u Rusiji zamijeni novom Velikom ruskom enciklopedijom u elektronskom obliku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

NAKON RUSKOG INTERNETA, PUTIN IMA NOVU IDEJU: I spreman je da uloži čak 27 miliona dolara!

Izvor: Kurir, 06.Nov.2019, 13:34

Ruski predsednik Vladimir Putin sugerisao je da bi Rusija trebalo da ima sopstvenu verziju Vikipedije, jer bi pružala pouzdanu informaciju "predstavljenu u dobrom, modernom obliku".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.