Predsednik Poljske i prva dama izrazili razumevanje za proteste Poljakinja povodom zabrane abortusa

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2020, 22:52

Predsednik Poljske i prva dama izrazili razumevanje za proteste Poljakinja povodom zabrane abortusa

Predsednik Poljske Andžej Duda izrazio je danas razumevanje za stotine hiljada žena koje već nedelju dana masovno izlaze na ulice gradova širom Poljske da protestuju zbog presude Ustavnog suda kojom im je gotovo potpuno zabranjen abortus, jer je ukinut jedan od tri izuzetaka kada je bio dozvoljen - kada je plod teško deformisan ili oboleo tako da bi mu život bio neizreciva patnja.

"Ne čudim se gnevu i protestu tih žena. Jasno je da su u demokratskoj zemlji protesti legalni. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ali agresija, napadi na crkve i vulgarnosti, tome nema mesta u demokratiji i to snažno osudujujem. Ne želim da dodajem da takve demonstracije prete dramatičnim porastom oboljenja kovid-19", kazao je

večeras predsednik Duda u intervjuu poljskoj privatnoj televiziji Polsat.

Predsednik Poljske takođe je oštro kritikovao poziv svog partijskog šefa, lidera vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda, vicepremijera Jaroslava Kačinjskog, za to što je sinoć pozvao aktiviste stranke i simpatizere da izađu da fizički brane crkve od Poljakinja jer navodno protestima tokom

bogosluženja u nedelju i ispred crkava pokušavaju da unište poljski narod.

"Posebno moramo da branimo poljske crkve, po svaku cenu. Pozivam sve članove Prava i Pravde i one koji nas podržavaju da uzmu učešće u odbrani crkve", zatražio je sinoć Kačinjski da se birači njegove stranke pridruže radikalnim nacionalistima koji su već organizovali samozvane straže ispred crkava a u Varšavi pokušavali da se sukobe sa demonstrantima.

"Nema potrebe ni opravdanja da se pokreću bilo kakve građanske inicijative za to. Za to služi policija. Policija, policija i još jednom policija. Razgovarao sam sa ministrom unutrašnjih poslova i administracije Marijušom Kaminjskim kao i sa premijerom Mateušom Moravjeckim i uveravali su me da je policija

na mestu i izvršava svoje zadatke", kazao je predsednik Duda.

Predsednik Duda je apelovao na sve da se ponašaju mirno, trezveno i pristojno a ponudio je da nađe rešenje koje će u slučaju teškog oštećenja ploda zaštiti i bebu i majku za koju se, po rečima predsednika Poljske, mora imati razumevanja da se našla u dramatičnoj situaciji kada zna da će roditi

bebu sa letalnim oštećenjima.

Prethodno je ćerka predsednika Dude Kinga a zatim i njegova supruga Agata, stala na stranu žena koje protestuju zato što im je Ustavni sud oduzeo pravo izbora i tera ih na tragično junaštvo da rađaju teško oštećene bebe samo da ubrzo umru kako bi, kako je objašnjavao ranije Jaroslav Kačinjski bile krštene i sahranjene po učenju Poljske katoličke crkve.

"Treba precizirati zajedno sa stručnjacima propise tako da budu zaštićena recimo deca sa Daunovim sindromom ali da žene ne budu izložene psihičkom i fizičkom mučenju. Tu sloboda izbora žene mora da ostane očuvana. Ona po svojoj savesti mora da reši šta želi da učini i ja razumem koliko su se žene iz-

nervirale i koliko su uznemirene", rekao je predsednik Duda.

Protesti žena u Poljskoj ne jenjavaju već sedmi dan širom zemlje a danas su Poljakinje na poziv Opštepoljskog štrajka žena stupile i same u štrajk, tako što su uzele slobodan dan i nisu otišle na posao a mnogi poljski univerziteti otkazali su danas nastavu podržavši tako protest.

Poljakinje su danas u Varšavi blokirale neko vreme Sejm (poljski parlament) a jedna od organizatorki protesta Marta Lempart pozvala je da Poljakinje prinude političare vladajuće stranke i Jaroslava Kačinjskog na lokdaun.

"Mislili su da će nama narediti lokdaun da ne izađemo na ulice. Zaboravljaju da je ljudi uvek više nego vlasti", kazala je ispred Sejma Marta Lempart i najavila za četvrtak blokadu državne poljske televizije TVP koja o protestima izveštava kao da "fašistički levičari žele da unište Poljsku".

Prema najnovijim anketama povodom protesta većina Poljaka, njih 62 odsto podržava dosadašnji tzv. kompromis o abortusu iz 1993. godine kojim je veštački prekid trudnoće u Poljskoj zabranjen uz tri izuzetka - kada je teško oštećen plod, što je prošle sedmice zabranio Ustavni sud, kada je ugrožen život ili zdravlje majke ili kada je trudnoća plod krivičnog dela, silovanja ili incesta, što su sada ostale jedine mogućnosti.

Svega 11 odsto Poljaka u anketi agencija KANTAR koju je objavila danas Gazeta viborča smatra da abortus treba potpuno zabraniti, kako se zalaže Poljska katolička crkva a 22 odsto podržava veštački prekid trudnoće po želji do 12 nedelje trudnoće.

Čak 73 odsto Poljaka ne podržava presudu Ustavnog suda kojom je abortus u slučaju teških oboljenja ili deformiteta ploda u suprotnosti sa Ustavom, te tako zabranjen.

Konzervativci Jaroslava Kačinjskog pokušavali su i ranije da pooštre zakon i zabrane potpuno abortuse ali su se povlačili pred stotinama hiljada Poljakinja koje su izašle na ulice da protestuju, tako da je Kačinjski našao prečicu da zakon umesto parlamenta pooštri Ustavni sud u kome su sve sudije osim jednog sada nakon reforme izabrane po preporuci vladajuće stranke.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.