Predsednik Napolitano protiv vanrednih izbora

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Napolitano protiv vanrednih izbora

Italijanski predsednik Djordjo Napolitano je izjavio danas da će, uprkos dubokim podelama u vladajućoj koaliciji, pokušati da izbegne raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zato što bi to imalo nepovoljan uticaj na ekonomska kretanja u zemlji.

Šef države je jedina ličnost koja ima ovlašćenje da raspusti parlament i raspiše parlamentarne izbore.

Predsednik Italije koji retko daje intervjue je istakao da je zemlji u ovom trenutku, kada su zapaženi prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << znaci ekonomskog oporavka, potrebna odgovarajuća vladina politika.

"U protivnom ako mi idemo ka političkoj praznini i ka žestokoj izbornoj kampanji pitam se šta će biti posledice za zemlju", istakao je Napolitano u intervjuu listu "Unita", prenele su novinske agencije.

Prema italijanskom Ustavu, ukoliko vlada podnese ostavku, predsednik ima pravo da pokuša da pronadje novu koaliciju pre nego što raspusti parlament i raspiše izbore. U Italiji je redovan izlazak na glasanje 2013. godine.

Vladajuća stranka u Italiji "Narod slobode" je zapala u krizu kada je iz nje pre godišnjih odmora istupio Djanfranko Fini koji je već formirao svoju poslaničku grupu.

On je optužio premijera Berluskonija da ne poštuje demokratiju i da vlada zemljom "čvrstom rukom".

Premijer Berluskoni je najavio da će posle godišnjih odmora predložiti da se u parlamentu glasa o povrenju vladi.

Ukoliko ne dobije većinu glasova podneće ostavku što bi već bio uvod u vanredne izbore.

Prema anketama Berluskoni bi opet mogao da pobedi pogotovo ukoliko se opozicione stranke ne ujedine, što je malo verovatno.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Veliki miting SNS i NS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2010, 02:33

BEOGRAD -..Srspka napredna stranka (SNS) i Nova Srbija (NS) organizovaće sredinom septembra veliki miting u centru Beograda i pozvati vlast da raspiše vanredne parlamentarne izbore, pišu Novosti...Novosti pišu da će SNS i NS pokušati da u narednim danima privole i Demokratsku stranku Srbije (DSS)...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.