Predsednik Kancav osumnjičen za silovanje

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Kancav osumnjičen za silovanje

Policija je predala državnom tužiocu jake dokaze na osnovu kojih može da podigne optužnicu protiv Moše Kacava

Prema izveštajima agencija
TEL AVIV – Predsednik Izraela Moše Kacav (61) nije se juče pojavio na zvaničnom otvaranju zimskog zasedanja Kneseta, dan pošto je policija predala državnom tužiocu jake dokaze koji ga terete za silovanje i druge prekršaje. Iz ministarstva pravde je saopšteno da se odluka o eventualnom podizanju optužnice može očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za mesec dana. Predsednik, kome uskoro ističe sedmogodišnji mandat, suočen je sa velikim pritiskom političara i čitave javnosti da podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, parlament će verovatno pokrenuti postupak za opoziv kako bi mu skinuo imunitet koji ga štiti od krivičnog gonjenja.

Jučerašnja sednica Kneseta održana je uz snažno prisustvo policije zbog najavljenih protesta. Najmanje dvadeset poslanika iz različitih partija, pretežno žena, upozorilo je prethodno da će u znak protesta ili napustiti plenarnu sednicu ili neće ustati ako se predsednik pojavi u sali. Čak su i neki istaknuti članovi konzervativne partije Likud, čiji je Kacav veteran, najavili da će se pridružiti protestu.

Kacav poriče tvrdnje da je primorao dve bivše službenice predsedničke kancelarije na seksualne odnose, kao i sve druge optužbe, i tvrdi da je žrtva "javnog linča bez istrage i suđenja". Međutim, u policijskom saopštenju je navedeno da "ima dovoljno dokaza koji navode na zaključak da je u nekoliko slučajeva predsednik izveo čin silovanja, prisilnog seksualnog akta i seksualnog napastvovanja". Policijski istražni tim je takođe sakupio dokaze o nelegalnim pomilovanjima, nezakonitom prisluškivanju i trošenju predsedničkog budžeta na nelegalne poklone. Kacav je osumnjičen i za maltretiranje svedoka – jedne od desetak žena koje su se obratile policiji.

Iz predsednikove kancelarije juče je izdato saopštenje u kom se kaže da je predsednik "iznenađen i zaprepašćen" preporukama policije i da je "žrtva podle zavere koja će se pre ili kasnije razotkriti i dokazati kao netačna". Izneto je uverenje da će tužilaštvo zaključiti da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice i da će istina izaći na videlo. Prema rečima advokata, predsednik snažno odbacuje optužbe i tražiće saslušanje u kancelariji državnog tužioca pre odluke o eventualnom podizanju optužnice.

Više poslanika je pozvalo Kacava da odmah da ostavku. Tome su se pridružili i vodeći izraelski listovi, ocenjujući da princip nevinosti dok se ne dokaže krivica ne može da važi za predsednika, jer on na tako visokoj funkciji mora da predstavlja oličenje moralnosti. Ukoliko je samo 10 odsto iznetih optužbi tačno, Kacav mora još danas da podnese ostavku, poručuje list "Haarec".

Optužbe na račun predsednika uzdrmale su politički establišment i čitavu javnost, dodatno povećavajući nezadovoljstvo koje preovladava zbog niza drugih skandala i postupaka izraelskih lidera tokom letošnjeg rata u Libanu. Zavisno od toga da li će u eventualnoj optužnici biti navedeno silovanje, nedolični napadi ili seksualno uznemiravanje (najblaža varijanta), zakonom predviđene kazne variraju od dve do 16 godina zatvora za svaki prekršaj, objasnili su pravni eksperti za "Jediot ahronot".

Iako su ranije jedan izraelski predsednik i nekoliko ministara bili umešani u finansijske skandale, a bivši ministar odbrane osuđen za seksualno uznemiravanje, optužbe sa kojima se Kacav suočava dosad su najozbiljnije s kojima se suočio neki izraelski političar.

-------------------------------------------------------------------------

Petoro dece

Kacav je mlad ušao u politiku. Sa 24 godine izabran je za gradonačelnika grada u koji se doselio kao šestogodišnjak (rođen je u Iranu). Dva puta je bio ministar i jednom zamenik premijera, a na pretežno ceremonijalnu funkciju predsednika izabran je 2000, pobedivši bivšeg premijera Šimona Peresa. Oženjen je i ima petoro dece.

J. Kavaja

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.