Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Izraela mandat za satav vlade daje Netanjahuovom rivalu Gancu

Predsednik Izraela Ruven Rivlin daće večeras mandat za sastav vlade bivšem komandantu izraelske vojske Beniju Gancu u nastojanju da zemlja prevazidje najduži poltički zastoj u svojoj istoriji.

Posle parlamentarnih izbora 17. septembra, premijer Izraela Benjamin Netanjahu pokušao je da obrazuje vladajuću koaliciju, ali je u ponedeljak odustao i obavestio predsednika da mu vraća mandat.

Rivlin je potom najavio da će taj zadatak poveriti Gancu, 60-godšnjem novajliji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u politici, ali će se u duboko podeljenoj zemlji i on suočiti sa istim teškoćama kao i Netanjahu.

"Odlučni smo da obrazujemo vladu koja će raditi za gradjane Izraela", poručio je danas na Tviteru Jair Lapid, Gancov partner u savezu partija centra "Plavo i belo".

Ganc će, kao i Netanjahu,  imati 28 dana da pokuša da obrazuje novu vladu.

Ako ni on u tome ne uspe, predsednik Rivlin če od parlamenta, Kneseta, tražiti da nominuje kandidata za formiranje vlade i tek i ako taj ne bi uspeo, u Izraelu će se održati treći izbori za manje od jedne godine.

Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, predvodio je Vladu Izraela neprekidno duže od decenije, a ukupno više od 13 godina.

Posle prvih izbora u aprilu, prvih ove godine, nije uspeo da obrazuje koaliciju.

Tada mandat za formiranje vlade nije dat Gancu, čija je partija osvojila 35 poslaničkih mandata, isti broj kao i Netanjahuov Likud, već je Parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Međutim, posle skoro mesec dana otkako je ponovo dobio mandat, 70-godišnji Netanjahu ga je vratio predsedniku i sada će prvi put od 2009. neko drugi, a ne on biti zadužen za obrazovanje vlade.

Netanjahu, uprkos tome što mu preti opasnost od podizanja optužnica za korupciju, ne odustaje od borbe za političko preživljvanje.

Njegovog rivala Ganca podržavaju levičarske stranke i deset arapskih poslanika, ali je on daleko od parlamentarne većine od 61 od ukupno 120 poslaničkih mesta.

Netanjahu je hteo da obrazuje vladu jedinstva s Gancovim savezom, ali je Ganc čiji je savez osvojio 33 poslanička mandata, jedan više od Netanjahuovog Likuda, odbio da bude u vladi s Netanjahuom kome prete optužnice.

Bilo je i nesporazuma o tome ko bi od njih prvi predvodio vladu, a pregovore je iskomplikovao Netanjahuov zahtev da u koaliciji budu male desničarske i verske stranke.

U ovom trenutku vlada jedinstva izgleda kao jedino rešenje da izbora ove godine ne bi bilo i po treći put.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Beni Ganc i zvanično mandatar za sastav vlade Izraela

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Okt.2019

Predsednik Izraela Ruven Rivlin zvanično je dao bivšem šefu izraelske vojske Beniju Gancu mandat za formiranje vlade i pronalaženje rešenja za najduži politički zastoj u istoriji države. Rivlin je na konferenciji za novinare u Jerusalimu pozvao političke stranke da naprave ustupke, a Ganc je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.