Predsednik Italije upozorava da još nije završena kriza sa koronom

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jun.2020, 14:07

Predsednik Italije upozorava da još nije završena kriza sa koronom

Kriza sa koronavirusom u Italiji nije završena, rekao je danas predsednik Serđo Matarela i pohvalio jedinstvo zemlje tokom pandemije.

Italija u kojoj je gotovo 33.500 osoba umrlo od koronavirusa, kako je rekao Matarela, danas obeležava nacionalni praznik, 2. jun, u atmosferi "osećaja neizvesnosti i razloga za nadu".

"Kriza nije završena, a institucije kao i građani moraće da se još suočavaju sa posledicama i traumama...", dodao je šef italijanske države i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ukazao da bi bilo "neprihvatljivo i neoprostivo raspršiti ovo nasleđe, stvoreno od žrtvovanja, boli, nade i potrebe za verom u naš narod".

Predsednik Matarela je ocenio da je "Italija u ovoj vanrednoj situaciji pokazala najbolje lice" i da je ponosan na svoju zemlju i da pozdravlja "moralno jedinstvo" Italijana suočenih sa virusom, kako je rekao, "tim nevidljivim neprijateljem".

Ovaj duh jedinstva biće "pokretač preporoda", obećao je Matarela.

Povodom današnjeg praznika, Rimom su nadleteli avioni koji su ispustili dim u bojama italijanske zastave, a ranije ove nedelje "trobojne strele" su kao "poruke nade i solidarnosti" ispaljene iznad više gradova na severu zemlje koji je najviše pogođen pandemijom koronavirusa.

Predsednik Matarela će tokom posle podneva odati poštu žrtvama koronavirusa u Kodonju, u regionu Lombardije, gde se virus sredinom februara prvi put pojavio u Italiji.

U Italiji se od početka maja postepeno ublažavaju mere izolacije. Trgovine, kafići i bašte su otvoreni, kao i većina spomenika i turističkih mesta poput Bazilike Svetog Petra, Pompeje, Koloseuma, katedrala u Milanu i Firenci, Vatikanskih muzeja.

Poslednja faza ukidanja mera je otvaranje granica u sredu, pa će i Italijani ponovo moći da se slobodno kreću između regiona.

Prema poslednjim podacima, 60 osoba je u poslednja 24 časa umrlo od koronavirusa, a 178 je zaraženo, što je najniži nivo od 26. februara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Predsednik Italije: Još nije završena kriza sa koronom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jun.2020

Kriza sa korona virusom u Italiji nije završena, rekao je danas predsednik Serđo Matarela i pohvalio jedinstvo zemlje tokom pandemije. Italija u kojoj je gotovo 33.500 osoba umrlo od korona virusa, kako je rekao Matarela, danas obeležava nacionalni praznik, 2. jun, u atmosferi "osećaja neizvesnosti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.