Predsednik Gvineje preživeo atentat

Izvor: Studio B, 19.Jul.2011, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Gvineje preživeo atentat

Predsednik Gvineje Alfa Konde preživeo je pokušaj ubistva rano jutros kada su naoružani ljudi napali njegovu kuću.

Konde se nakon napada obratio naciji preko državnog radija, rekavši da se predsednička straža "herojski borila oko tri jutros", kada su je napali neidentifikovani komandosi.

Najmanje jedan pripadnik straže je poginuo, nekoliko je ranjeno a delovi Kondine kuće su uništeni, rekao je šef predsednikovog kabineta, Fransoa Fol.

Konde, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je izabran pre sedam meseci na izborima koji se smatraju prvim slobodnim i fer izborima u Gvineji, pozvao je narod svoje zemlje da ostane smiren i izbegava akte odmazde.

"Ako je vaša ruka u božjoj ruci, ništa ne može da vam se desi. Naši neprijatelji mogu sve da pokušaju, ali neće zaustaviti marš gvinejskog naroda", rekao je Konde.

Fol je naveo da je predsedik bezbedan i nalazi se na sigurnoj lokaciji. On je dodao da je pokrenuta istraga, ali da je još rano reći ko stoji iza napada.

Gvineja je imala prošlog novembra prve slobodne i fer izbore otkako je pre pola veka stekla nezavisnost od Francuske. Konde je pobedio, ali prestonicu Konakri zahvatili su etnički nemiri, kada su se Kondine pristalice koje uglavnom pripadaju narodu Mandinke sukobili sa pristalicama poraženog kandidata, koji pripadaju etničkoj grupi Fulani.

Kondi se zamera jer nije uspeo da formira zajedničku vladu, već isključivo sastavljenu od pripadnika njegovog naroda, kao i jer nije stao na put siromaštvu.

Gvineja, zemlja u zapadnoj Africi, ima dugu istoriju državnih udara i vojne vladavine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.