Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik EP uvredio Skandinavce

Strazbur -- Predsednik Evropskog parlamenta uvredio Skandinavce rekavši da u II svetskom ratu nisu dovoljno trpeli.

Poslanici skandinavskih država u Evropskom parlamentu uvredili su se kada je Žoze Borel izjavio da neke skandinavske države tokom II svetskog rata nisu dovoljno trpele da bi razumele pravi značaj stacioniranja sedišta Evropskog parlamenta u Strazburu.

Žoze Borel je to izjavio nedavno, na svečanosti potpisivanja ugovora za kupovinu dve parlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zgrade, rekavši i da je Strasbur simbol pomirenja Francuske i Nemačke posle II svetskog rata, prenosi slovenaccki portal 24ur.com. "Tu istorijsku dimenziju neke skandinavske države, koje nisu učestvovale u ratu, ne mogu da razumeju", dodao je Borel, komentarišući time inicijativu za premeštanje sedišta Evropskog parlamenta iz Strazbura. Peticiju je potpisalo milion državljana EU, a jedna od najglasnijih zagovornica preseljenja sedišta Evropskog parlamenta je bila poslanica iz Švedske.

Evropski poslanici države predsedavajuće EU, Finske, tražili su od Borela da se izvini zbog te izjave i dodali da ta izjava ukazuje na Borelovo slabo poznavanje istorije. Finski konzervativni

poslanici su dodali i da je sramota da predsednik Evropskog parlamenta nije dovoljno upoznat sa istorijom evropskog kontinenta, ni toliko da bi znao da su sovjetske snage tokom rata napale i Finsku.

Borel je zbog toga objavio pismeno izvinjenje, u kom je objasnio da su njegove reči bile pogrešno shvaćene, ali da je u toj izjavi mislio samo na jednu od tih država, odakle dolazi najviše zagovornika ukidanja sedišta Evropskog parlamenta u Strazburu, Švedsku, koja je tokom II svetskog rata bila neutralna.

Ta Borelova izjava je još više uzbudila švedsku poslanicu, koja je izjavila da je iznenađena i pogođena tom izjavom i da ne zna otkad je trpljenje u II svetskom ratu uslov za iznošenje mišljenja o pitanjima EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.