Predsednik Duda apeluje da se ne dira sloboda medija u parlamentu

Izvor: Blic, 17.Dec.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Duda apeluje da se ne dira sloboda medija u parlamentu

Preko pet hiljada Poljaka izašlo je danas ponovo u Varšavi pred Predsedničku palatu i parlament, dok su se stotine u većim gradovima širom Poljske okučile pred pred seišta poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda da bučno zahtevaju slobodan rad novinara u Sejmu, a konačno se oglasio i predsednik Andžej Duda i apelovao da medijima ostane sloboda izveštavanja.

- Razumem pokušaje predsednika Sejma Mareka Kuhćinjskog da obezbedi udoban rad i novinarima i političarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali razumem i kritiku od strane medija uznemirenih predlozima pooštrenja. Ubeđen sam da bi sve izmene morale da se izvedu tek nakon konsultacija s redakcijama. Tako da se ne stekne ni puki utisak da je sloboda izveštavanja ograničena - saopštio je predsednik Poljske posredstvom agencije PAP.

On je, međutim, optužio opoziciju da je izazvala haos u Sejmu u petak, kada je jedan opozicioni poslanik za govornicu izneo kartu sa porukom "slobodni mediji u Sejmu" da podrži glavne poljske medije i njihov Dan bez političara zbog predviđenih drastičnih ograničenja rada novinara u parlamentu.

Poslanika Građanske platforme Mihala Ščerbu zbog podrške medijima Kuhćinski je sprečio da govori u raspravi o budžetu i naredio da ga udalje iz sale, na šta je nekoliko desetina poslanika opozicije okupiralo govornicu i fotelje rukovodstva Sejma.

Pred zgradom su se nakon toga i sinoć okupile hiljade demonstranata skandirajući da neće pustiti poslanike vladajuće strane iz zgrade do Božića, a premijerki Beati Šidlo i lideru Prava i Pravde Jaroslavu Kačinjskom policija je kasno noćas silom morala da prokrči put kroz demonstrante.

Kačinjski je nakon apela predsednika Dude danas popustio, i iako je tokom haosa u Sejmu tvrdio da neće dozvoliti da vlast teroriše huliganska opozicija, demonstranti i mediji, danas popodne je iznenada zatražio da se povuče predlog restrikcija i dogovori se direktno s medijima kakva pravila im ne bi ometala rad, javila je državna agencija PAP.

U zgradi parlamenta ostaje demonstrativno grupa od 30 buntovnih poslanika opozicije koji su počeli ove najnovije proteste okupirajući govornicu iako im je u sali za plenarne sednice sada ugašeno svetla i sede u tami, a svi novinari su isterani iz Sejma još noćas, dok je policija sprečila čak i stalne skupštinske izveštače sa urednim propusnicama da uđu jutros u zgradu.

Poljaci masovno izlaze na ulice otkako su pre godinu dana konzervativci Jaroslava Kačinjskog formirali jednobojnu vladu a svojom većinom u oba doma kroz parlament guraju kontroverzne reforme, počev od blokade rada Ustavnog suda, preko podržavljenja do tada javnog radio i tv servisa i agencije PAP, pokušaja potpune zabrane abortusa, masovnih čistki u državnoj upravi i državnim preduzećima i dovođenja partijski podobnih i rođaka na mesta otpuštenih rukovodećih kadrova.

Evropska komisija počela je početkom ove godine protiv Poljske kao protiv prve zemlje novu proceduru procene sistemske ugroženosti pravne države i demokratije, ali u trenutku kada Evropsku uniju potresaju druge krize, nema političke volje da se Poljskoj, kako ta procedura predviđa, oduzme pravo glasa.

- Gubitak prava glasa u Evropskoj uniji, to je malo. Moraju da nas izbace. Smatram ;da su izdajice, štetočine i jednog dana će im biti suđeno. Još malo. Ja im to garantujem zato što tolika zla nisu Poljskoj naneli ni komunisti - kazao je o Kačinjskom i njegovim konzervativcima legendarni vođa otpora komunističkom režimu, bivši predsednik Poljske Leh Valensa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.