Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Čilea ponudio još jednu izmenu Ustava iz doba Pinočeove diktature

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera izjavio je danas da priprema nacrt izmene Ustava, usvojenog za vreme diktature Augusta Pinočea (1973-1990) i to je jedan od zahteva sa protesta koji se tri nedelje održavaju protiv vlasti Čilea.

"Verujem da su promene Ustava legitimne i o tome ćemo raspravljati. Pripremamo nacrt izmene Ustava", rekao je Pinjera u izjavi čileanskog dnevniku Merkurio (El Mercurio).

Među promenama predviđa se "bolje definisanje prava pojedinca >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i način poštovanja" tih prava. Ustavni amandmani predviđaju i pojašnjavanje "obaveza države" kao i utvrđivanje "boljih mehanizama građandskog učešća", rekao je Pinjera.

Protesti su počeli 18. oktobra zbog povećanja cene karata za metro u glavnom gradu. Reč je o najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je potom suspendovao odluku o poskupljenju, ali su protesti nastavljeni, potpaljeni nezadovoljstvom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, mada su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

Od Pinočeove diktature, Ustav je imao više od 200 izmena u oko 40 članova, podsetio je Pinjera i dodao da će o izmenana razmatrati Kongres, jer je to jedino nadležno telo koje može da uvaži te izmene.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.